Még tovább zuhan a benzin ára?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: nlcafe.hu
Debrecen – Az autósokat leginkább az érdekli, hogy a következő hónapokban miként alakul az üzemanyagár.

Az olajárak az utóbbi másfél évben mintegy hetven(!) százalékot zuhantak, ez pedig nyomot hagyott a hazai üzemanyagárak összetételében is: a benzinnél és a gázolajnál is mélypontra csökkent a termelői árak bruttó kiskereskedelmi árakon belüli részaránya. A közlekedőket persze leginkább az érdekli, hogy mennyire lesz tartós ez az árcsökkenési tendencia.

220 forintig

Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt csökkent a hazai üzemanyagáraknak a termelői árak változására való érzékenysége. Ez az olajárak további esésével még tovább csökkenhet, ez azonban nagyjából 220 forintig érdekes a benzinnél, nulla dolláros olajárnál ugyanis a jelenlegi adóterhelés és árrések mellett ekkora lenne még az ár. Egyelőre nincs jele annak, hogy elérte volna az olaj a mélypontot, a Brent legutóbb 30 dollár alatt is járt, amire 2004 óta nem volt példa. Az olajárak az utóbbi másfél évben mintegy hetven százalékot estek, csakhogy az ilyen ütemű olajár-esést a hazai üzemanyagárak messze nem követték le; a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti bruttó kiskereskedelmi ára a hazai kutaknál az említett időszak alatt 20, illetve 25 százalékot csökkent.

Padlón az olaj

Ez többek között amiatt következett be, hogy a finomított termékek dollárban mért jegyzésárai nem követik tökéletesen az olaj világpiaci árának alakulását, emellett a forint az időszak során a hazai autósok ellen dolgozott, közel 40 százalékot gyengült a dollárhoz képest. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hazai benzinárban az olajár (termelői ár) súlya meglehetősen alacsony, az ár legnagyobb részét, több mint felét az adók teszik ki. Ami történt, megtörtént, a hazai autósoknak most az lehet a legfontosabb kérdés, hogy vajon mi várható az elkövetkező hónapokban az üzemanyagáraknál, ha a kőolaj világpiaci ára ilyen tempóban esik tovább. Ehhez első körben érdemes visszatérni arra a kérdésre, hogy milyen összetevőkből épül fel a benzin és gázolaj kiskereskedelmi ára. Nos, a termelői ár a teljes bruttó kiskereskedelmi árnak meglehetősen kis részét teszi csak ki, ez az arány pedig az olajár – és így a termelői ár – változását követi.

HBN