Még sosem volt ennyi néző a Vojtinában

Akt.:
Lúdas Matyi, a Vojtina Bábszínház előadásában
Lúdas Matyi, a Vojtina Bábszínház előadásában - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy torta és egy névtelen levél várta a Vojtina Bábszínházban az igazgatót a bábosház 20. évadának Kapuzáró rendezvénye után vasárnap. „Hálás köszönettel: nagymama és unokái” – állt a papíron egy mondatba tömörített érzés, ami többet elárul a társulat munkájáról az intézmény keddi évadzáró sajtótájékoztatóján elhangzott összes adatnál.

Bár beszédes az is, hogy a művészek 551 előadására több, mint 42 ezer néző látogatott el az elmúlt évadban.

– Ennyi még sosem volt, de fontos tudni, hogy 2007-ben alig ezerrel volt kevesebb – mondta Asbóth Anikó igazgató.

„A tartósan magas nézőszám és a jubileumi évforduló jelzi, hogy a bábosház mekkora érték, így tekint rá a városvezetés is” – emelte ki Komolay Szabolcs. A kultúráért felelős alpolgármester hozzátette: „Előbbi jó visszajelzés arra, hogy jól működik a bábszínház, mert a debreceniek kíváncsiak a benne zajló programokra. A bábszínházzá válás mögöttünk álló huszadik jubileuma és a Vojtina Bábegyüttes megalakulásának következő évi negyvenedik évfordulója azt jelenti, hogy ennek a közösségnek múltja van. A város pedig igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy méltóképp folytatódjon ez a tradíció.”

A következő generációért

– Az elmúlt két évtized legfontosabb eredménye, hogy megnyitottuk a bábszínház határait. Nem csak professzionális előadást csinálunk, hanem olyan társadalmi fórummá tudtuk tenni a színházunkat, amiben az elsődleges cél megismerni és minőségi élethez segíteni a következő generációt – mondta Láposi Terka.


A sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter A sajtótájékoztatón | Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

A játszószínház művészeti vezetője hozzátette: „A 2009 óta létező babusgatónak hála 623 családdal tartjuk hírlevélben a kapcsolatot. Csecsemőkortól tudjuk nyomon követni az emberré nevelés folyamatát, amihez hozzájárulhatunk.

Vannak sajátos nevelési igényű csoportjaink és csodálatos eredménynek tartjuk, hogy a lányanya itt tanul más szülőktől vagy azt, hogy a nagymama a hármas ikrek sérülten született tagjával is örömmel jön ide, az egészéges testben lévők közé és biztonságban érzi magát. A másik nagyon fontos tettünk, hogy a digitális kor fiataljait, a Z-generációt közel engedjük magunkhoz. A Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjai évek óta vendégeink, sőt vendégkiállítóink, a színművészetis drámainstruktorok és debreceni pedagógus hallgatók rendszeresen jönnek hozzánk és írnak tanulmányokat.

Egyre inkább közelít egymáshoz az oktatás és a művészet azon területe, amelyben mi tanuljuk megkérdezni a következő generációt, ők pedig tanulnak minket látni – hangsúlyozta Láposi Terka, aki a beszélgetős esték és a kiállítások sikeréről is szólt.

HBN–HABE


Kapuzárás a Vojtinában
Debrecen – A Nagytemplom mögötti Emlékkertbe várták a kicsiket és nagyokat vasárnap 10 és 14 óra között a Vojtina évadzárójára, azaz Kapuzáró Napjára.

hirdetés