Még ott a pecsét a gépeken

A hó miatt nőtt a balesetveszély az utakon, a mentőhelikoptereken azonban még mindig pecsét…

Két napja próbáljuk elérni a repülőteret, semmi: nem veszik fel a telefont. Mint kiderült, nem véletlen, a mentőhelikopterek „nincsenek szolgálatban”. Pedig a hóesés miatti csúszós utakon akár szükség is lehetne rájuk.

Ma szolgálatba kellett volna mennem – mondja lapunknak szerdán a S.T.A.R. Alapítvány egészségügyi vezetője, dr. Nagy Géza, a légimentőcsoport orvosa. – Ám kiderült, nem kell, így kinn sem voltam a reptéren.

A főorvos úgy tudja, a gépek még mindig le vannak pecsételve, nem történt változás az elmúlt napokban. „Ha valami baleset történne?” – kérdezzük. „Gondolom, a katonaság jönne” – válaszol dr. Nagy Géza.

Visszaszolgáltatni

Mint ismert, a helyzet akkor fajult el, amikor az Országos Mentőszolgálat felmondta a szerződést a mentőhelikopterek üzemben tartását végző BASe Kft.-vel. Miután a kft. nem adta át a gépeket, átmenetileg honvédségi gépek és bérelt gép segítségével végzik a munkát az országban. Miskolcon utoljára január 9-én szállt fel a gép.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) január 9-én kezdett nyomozni az üzemeltető cégnél maradt mentőhelikopterek ügyében. Nem sokkal később házkutatást tartottak a BASe Kft.-nél, és le is foglalták a gépeket – ezeket azonban a Fővárosi Főügyészség utasítására vissza kell szolgáltatniuk a cégnek. Az üzemeltető ugyanis az eljárás miatt panaszt nyújtott be az ügyészségnek. A vádhatóság bűncselekmény hiányában helyt adott a kérelemnek.

HM