Még nem kellenek a jégtörők

Továbbra is másodfokú a jégvédelmi készültség a Maroson, de a jégtörő hajókat még nem kell bevetni – mondta az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese.

Keller Péter hozzátette: a folyó egyes szakaszain – elsősorban a kanyarokban – nyolcvan centiméternél is magasabbra torlódott fel a jég.

A Maros egész magyarországi szakaszát egybefüggő 15-40 centiméteres jég borítja. A víz emiatt nehezebben folyik le, ezért a felsőbb szakaszokon már most is egy-másfél méteres vízszintemelkedést mérnek – mondta az ügyeletes.

Árvízre azonban sem a Maroson, sem a Tiszán nem kell számítani. Előbbi Szegednél 149 centi magas, az elsőfokú árvízvédelmi szinthez azonban 750 centin kellene állnia – mondta Keller Péter. A Tisza alsó szakaszán továbbra is az elsőfokú jégvédelmi készültség marad érvényben.

A következő napokban – az ügyeletes szerint – nem várható a helyzet súlyosbodása, főképp akkor nem, ha enyhülés következik be az időjárásban. Ha azonban elhúzódik a jeges időszak, akkor tavasszal nagyobb valószínűséggel fenyeget egy jeges árvíz – mondta az ügyeletes.