Még nem is volt olyan hideg, mégis, a fa a legnagyobb kincs odakinn

Akt.:
Még nem is volt olyan hideg, mégis, a fa a legnagyobb kincs odakinn
Hajdú-Bihar – Január-február, itt a nyár! – szokták mondani a kertségekben élők; igen ám, de mostanság, amikor mínusz 8 fok alá húzódik a hőmérő higanyszála, nem oly’ vidám az élet a piciny viskókban, egykori csőszházakban; valahogyan át kell vészelni a hideg hónapokat.

A legtöbb település a tél beálltáig számbaveszi, hol, mennyien szorulhatnak segítségre, rendelkezésre áll-e a “szentháromság”: a víz, a villany a fűtés. A télre való felkészülésben nemcsak fát, de pénzbeli segítséget is nyújtott Hajdúsámson önkormányzata a családsegítő központ munkatársaival, a polgárőrséggel és a rendőrséggel együttműködve.

Mint azt Nagyházi Gábor közbiztonsági referens elmondta, terepjáró és hótoló is van, hogy rendkívüli esetekben is eljuthassanak a több tucatnyi rászoruló, illetve idős emberhez, valamint a tanyagondnoki szolgálat is úton van. Az önkormányzat saját erdejének ritkításosából tartalékolt fát, abból kaptak 5-10 mázsányit a nehéz helyzetben lévők.

Szezonális gond

– Minden évszaknak megvan a problémája a kertségekben, télen a tüzelőhiány, amely sajnos több esetben lopáshoz vezethet – mondta Kathi László, aki Hajdúböszörményben mezőőrként dolgozik. Legutóbbi szőlőskerti szemléjén is azt tapasztalta, hogy vannak, akik nyáron pihentek, ezért most napról napra élnek. A hajdúvárosban – amellett, hogy a bajban lévőkre figyelnek – létrehoztak egy szőlőskerti munkacsoportot, amelynek tagjai időnként ellenőrzéseket is tartanak: a családokat felszólítják a szabálytalan áramvételezés megszüntetésére, a lakókörnyezetük rendbetételére, az engedély nélküli építkezés visszabontására, és a gyerekek tankötelezettségének teljesítésére.

HBN-BB