Még nagyobb bajba kerülhetnek a devizahitelesek – RTL Híradó

svájci frank
svájci frank
Tovább erősödhet a svájci frank a forinttal szemben, ezért még nagyobb bajba kerülhet több mint félmillió devizahiteles – hangzott el az RTL Híradójában pénteken.

A svájci jegybank valószínűleg nem gyengíti tovább a frankot, így elemzők szerint akár 220 forintot is kell majd fizetni a frankért. A kormány több megoldáson is dolgozik, részleteket azonban egyelőre nem árulnak el arról, hogyan segítenék a bajba került devizahiteleseket.

Az elmúlt egy hónap erősödése folytatódhat

Aki a hitelláz csúcsán vett fel 15 millió forint hitelt, annak most 20 millió forint tartozása van. Ugyanis míg 2008-ban 150 forintot kellett adni egy svájci frankért, addig most 203 forintot, de volt már 206 is. Madár István elemző szerint az elmúlt egy hónap erősödése folytatódhat, és a jelenlegi árfolyam felmehet akár 220 forintig is.

Ezzel együtt a törlesztőrészletek is emelkednek, és egyre többen kerülnek bajba.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium adatai szerint 90 ezer kockázatos jelzáloghitel van Magyarországon. Emiatt 150-200 ezer embert fenyegethet kilakoltatás. Az Orbán-kormány decemberig meghosszabította az árverezési moratóriumot, és létrehozza a hiteleseket segítő Nemzeti Eszközkezelő Társaságot is.

A kormányszóvivő újra megerősítette az RTL Híradónak, foglalkoznak a devizahitelek forintra váltásának lehetőségével. Arról azonban, hogy ezt hogyan képzelik, nem árultak el részleteket.

– Független Hírügynökség –