Még nagyerdei slam poetry is lesz a magyar nyelv napján

Debrecen – Az anyanyelvünk köré épülő programok színesítik a várost pénteken.

A magyar nyelv napjára készül Debrecen több intézménye és szervezete november 13-án. A nap kiemelt eseménye a Szent Anna Székesegyházban lesz, ahol köszöntőt mond Bosák Nádor római katolikus püspök és apostoli kormányzó, előadást tart Bitskey István akadémikus, illetve közös énekléssel ünnepelnek majd a középiskolások. – Az első magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd is egyházi eredetű. Ünnepi magyarórára készülünk, amely egy élményszerű és információkban gazdag közösségi esemény lesz a résztvevők számára – jelentette be Keresztesné Várhelyi Ilona, a 300 éves Katolikus Újjászületés Debrecenben Emlékév koordinátora.

Fiatalos lendület

A Nagyerdei Víztorony pénteki programja kötetlenebb oldalról közelíti meg a magyar nyelv szépségeit. Többek között slam poetryvel, azaz utcaköltészettel várják a látogatókat, ahol nemcsak a fellépők, hanem a résztvevők is bekapcsolódhatnak majd a nyelvi leleményekre épülő kulturális megnyilvánulásba. – A Debreceni Egyetem több mint harmincezer hallgatójával szerves részévé válik a város életének, éppen ezért nagyon örülünk, hogy csatlakozhatunk ehhez a városi kezdeményezéshez – mondta Süli András, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. programigazgatója.

Játék a szavakkal

A Déri Múzeum különféle nyelvi játékokkal készül, a nyelvi tudatosság fejlődését szem előtt tartva. – A látogatók akár a múzeum közösségi oldalán, akár a Debreceni Irodalom Házában bekapcsolódhatnak a játékos fejtörőkbe és a szókirakó versenybe – mondta dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a keddi sajtótájékoztatón. Dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta, kilenc fiókkönyvtár programjaiban elsősorban a gyerekeknek kedveznek, de a felnőttek számára is lesznek érdekes, tudományos előadások. – A Belvárosi Közösségi házban készülünk óriás szócsigával, és kiderül majd az is, melyik lesz 2015 legnépszerűbb szava – mondta Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.

HBN–VK