Még módosíthatják a felvételizők a jelentkezési sorrendet

A szülők saját tapasztalataik szerint tudják korrigálni a jelentkezési sorrendet
A szülők saját tapasztalataik szerint tudják korrigálni a jelentkezési sorrendet
Debrecen – A nyilvános rangsor ad legtöbbször okot a változtatásra.

Ismét fontos feladat előtt állnak a középiskolába felvételizők, lehetőségük nyílik, hogy március 21-én és 22-én módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön. Az Oktatási Hivatal közlése szerint a korrigálás során a diákok a már ismert felvételi eredményeik alapján megváltoztathatják a megjelölt tanulmányi területek sorrendjét, illetve újakat is felvehetnek.

Mindemellett a hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy igaz, a módosítás során a tanulmányi területek eredetileg beírt sorrendje megváltoztatható, viszont tanulmányi terület nem törölhető. Valamint új tanulmányi terület felvétele lehetséges, viszont csak olyan középfokú iskolában, amely a tanulói adatlapon már korábban is szerepelt, és csak az érintett középfokú iskola erre kijelölt képviselőjével történt előzetes egyeztetés alapján. A jelentkezés megváltoztatásához módosító adatlap kitöltése szükséges, melyet az Oktatási Hivatalnak kell elküldeni, így a korábban beküldött adatlap érvényét veszti.

Ideiglenes adatok

Ötvösné Sarándi Ildikó, az Epreskerti Általános Iskola intézményvezető-helyettese elárulta lapunknak, hogy iskolájukban 49 végzős diák közül 11-en biztosan fognak módosítani az előzetesen leadott sorrendjükön. Az intézményvezető-helyettes úgy véli, a korrigálás oka legtöbb esetben az, hogy lezajlottak az írásbeli, illetve a szóbeli felvételik, és ez alapján a középiskolák egy ideiglenes rangsort alkottak, amelyek nyilvánosak. – Tapasztalataim szerint a sorrend lehetőséget ad a diákok, illetve a szülők számára, hogy meg tudják ítélni az ideiglenes adatok alapján, hogy a gyermekük milyen helyet foglal el, mennyi esélye van a sikeres felvételire. Ha esetleg úgy látják, hogy nincs sok, akkor előre helyeznek egy olyan középiskolát, melynél nagyobb az esély, hogy felvételt nyer a diák – mondta.

Jelentkezési sorrend

Hozzátette, a módosítás oka lehet az is, hogy jobb eredményt ért el a diák egy olyan intézményben, amelyet túl erősnek ítéltek meg a gyermeknek. És mivel a felvételin elért eredmény jónak bizonyul, így esélyesnek látják a felvételt, tehát előrébb jelölik meg az adott iskolát. – Összesítve azt tudom mondani, hogy nagyon sokat segít az ideiglenes rangsor, tájékoztatást ad a szülőknek, valamint realizálni tudják a felvételi sorrendet. A szülők a felvételi eljárás kezdetén még nem látnak bele a rendszerbe, nem ismerik a szabályokat, ezért sokkal nehezebb számukra a döntés. Viszont jelenleg, amikor módosításra kerülhet a sor, sokkal több mindennel vannak tisztában, ami segíti őket a választásban. Saját tapasztalataik szerint tudják korrigálni a jelentkezési sorrendet. Minden évben nagy számban történik módosítás iskolánkban is, jelenleg a végzős diákjaink 38 százaléka él a lehetőséggel – mondta végül.

– Nagy Emese –


Budapest - Csütörtökön és pénteken van lehetőségük a középfokú felvételi eljárásban a tanulóknak eredeti továbbtanulási terveik módosítására, amit a szabályok alapján egy alkalommal tehetnek meg - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint a tanulók a felvételi...

Dr. Józsa Lajos asszisztensével a rendelőjében
Hajdúböszörmény - Hajdúböszörményben támogatják, hogy az eddiginél több napot igazolhasson a szülő. A legtöbb oktatási intézményben a mai napig a sok évtizedes „háromnapos” módszert alkalmazzák, vagyis összesen ennyi idejű hiányzást igazolhat a szülő saját maga. Gyakori, hogy több napra volna szü...