Még mindig túl későn gondolunk a nyugdíjas évekre

Debrecen – Hajdú-Bihar megyében a nők vezetnek az öngondoskodás terén – állítja a szakember.

A férfiak és a nők közel azonos arányban kötnek nyugdíjbiztosítást, a nők viszont korábban kezdenek el felkészülni a nyugdíjas évekre. A 40-es korosztályban a nők kötik a legtöbb nyugdíjbiztosítást, míg a csak pár évvel a nyugdíj előtt ébredők között már 70 százalék a férfiak aránya. Hajdú-Bihar megyében az öngondoskodók között az országos átlag feletti a nők aránya – derült ki az NN Biztosító elemzéséből, amelyet több mint 19 ezer ügyfél adatai alapján készített.

Túl későn

Még mindig túl későn kezdenek nyugdíjas éveikről gondoskodni a magyarok, ám ha a tendenciákat figyeljük, egyértelmű javulás érzékelhető. 2014 első félévéhez képest a szerződők átlagéletkora 3,5 évet csökkent. Vagyis egyre fiatalabban ébredünk rá az öngondoskodás szükségességére. A megtakarítók között a negyvenesek vannak a legtöbben: tízből átlagosan négy nyugdíjbiztosítást kötő ügyfél 40 és 49 év közötti. Tehát az ügyfelek mintegy 40 százaléka 40-es éveiben teszi meg az első érdemi lépéseket a felkészülésre. A biztosító statisztikáiból az is kiderült: negyvenes éveik előtt az ügyfeleknek ma már 16,5 százaléka köt szerződést, ami szintén azt jelzi, hogy egyre korábban ébredünk rá az öngondoskodás fontosságára. Összességében minden 25. szerződő még ma is csak 60 éves kora felett kapcsol és kezd gyűjteni idős napjaira.

Helyben is

A szerződők között valamivel többen vannak a nők, hét százalékponttal nagyobb az arányuk. Hajdú-Biharban még jellemzőbbek az előrelátó nők: 8,48 százalékponttal vezetnek a férfiak előtt. Az országos számok arra is utalnak, hogy a nők előbb ébrednek rá a nyugdíjmegtakarítás fontosságára: többségük a 40-es korosztályban a legszembetűnőbb: 13 százalékponttal vezetnek a férfiak előtt. Ezzel szemben azok között, akik csak röviddel a nyugdíj előtt szerződnek, már 70 százalék a férfiak aránya. „Pedig a jó stratégia a korai megtakarítás: minél előbb elkezd valaki megtakarítani időskorára, annál kisebb összeget kell félretennie havonta” – tette hozzá Szilágyi Sándor, az NN megyei kiemelt értékesítés szervezője.

HBN

Címkék: ,