Még mindig sokan akarnak Debrecenben továbbtanulni

Még mindig sokan akarnak Debrecenben továbbtanulni
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Főbb számaiban a tavalyihoz hasonló és a várakozásnak megfelelő a felvételi mérlege.

6004 hallgatót vett fel az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem (DE), mely az első helyre jelentkezettek számát tekintve továbbra is a második legnépszerűbb az országban, a budapesti ELTE után – mondta el Bartha Elek rektorhelyettes, a ponthatárok közzétételét követő pénteki sajtótájékoztatón. Ez tavalyhoz képest minimális, 4,5 százalékos csökkenést jelent, ami országos tendencia is.

A legnépszerűbb karok a gazdaságtudományi (1143 fő állami ösztöndíjas első helyre jelentkező), a bölcsészettudományi (1086 fő) és a természettudományi (802 fő) kar, míg a képzési területeket nézve az orvos- és egészségtudományit követően a műszaki, majd a gazdaságtudományi területre jelentkeztek legtöbben. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a tanárképzés osztott formájának kifutása mellett egyre többen a természettudományos tanári szakokat választják.

A legnépszerűbb szakok az ápolás és betegellátás (246 felvett hallgató), általános orvos (217), a gépészmérnöki (172), a jogász (163) és az óvodapedagógus (159). Közel 30 ezren (29648) jelölték meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet (DE), közülük 6004-et vettek fel; ez kiegészülve az esetleges jogorvoslati eljárásokban még bekerülő diákokkal, valamint a korábbi keresztféléves és az augusztusi pótfelvételi eljárásban felvettekkel, valamint a külföldiekkel, szeptemberre várhatóan összesen mintegy 8000 lesz azok száma, akik tanulmányikat idén megkezdhetik az intézményben – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

A csütörtök este kihirdetett ponthatárok kapcsán Bartha Elek rektorhelyettes elmondta, hogy a minimális pontszámot 260-ról 280-ra emelték, illetve a korábbi 16 után idén 41 szaknál határozták meg központilag, milyen eredménnyel lehet bekerülni. Előbbi szigorítás is szerepet játszhatott abban, hogy az egészségügyi főiskolai karon mintegy 28, a népegészségügyin 18 százalékkal kevesebb a felvett hallgató 2014-hez képest, a jogtudományi karon (12 % ), és a zeneművészetin (19%)​ is érzékelhető a csökkenés.

A csütörtöki ponthúzó bulin | Fotó: Matey István (galéria) A csütörtöki ponthúzó bulin | Fotó: Matey István (galéria) ©

22 szakra lehetett 400 pont fölötti eredménnyel bekerülni, a legmagasabb ponthatár az osztatlan képzésű, államilag finanszírozott jogász szakhoz volt szükséges (468 pont) a költségtérítéses anglisztikához 464, míg az állami ösztöndíjas gazdálkodási és menedzsment szakhoz 461 pont kellett.

A tanárképzésre jelentkezetteknél egy belső átrendeződés figyelhető meg, szárnyal az osztatlan képzés, mert így két szak választható – tudatta Maticsák Sándor tanárképzési főigazgató. Idén legtöbben a történelem, angol és magyar szakot választották, és egyre gyakoribb a „vegyes” párosítás (bölcsész és természettudományos szak, mint például német-földrajz).
Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy jogorvoslatot augusztus 23-ig lehet kérni, és július 26-ától hirdetik meg a pótfelvételit.

HBN


Sikítások és ölelések a ponthúzó bulin
Debrecen – A lemaradók az esti-éjszakai koncerteken vigasztalódhattak.


Mik a lehetőségek, ha nem sikerült a felvételi?
Budapest – Nem kell elcsüggedni, ha nem sikerült bekerülni egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.