Még mindig nem tudni, mikor adják át a 11 milliós Ady-szobrot

A szobor helye az Ady-parkban lenne
A szobor helye az Ady-parkban lenne - © Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – Az utolsó fázisában tart a készülő Ady Endre-szobor, amelyet a költő nevét viselő, felújított parkban helyeznek el – közölte érdeklődésünkre a város polgármesteri hivatala. Azt is írták, hogy a szobor bazaltkocka talapzata a jövő héten kerül ki a gimnázium és a színház között kialakított térre. Az avatás időpontja viszont egyelőre nem ismert.

Bár a decemberi közgyűlési előterjesztésben idén tavaszra ígérték az új Ady-szobor átadását, az avatásnak egyelőre nincs pontos időpontja – derül ki a polgármesteri hivatal kérdéseinkre küldött tájékoztatásából. Mint arról beszámoltunk, életnagyságú, padon ülő portrészobor készül Ady Endréről. A bronzból készült alkotás a költőóriás nevét viselő gimnázium és az önkormányzat közös javaslata alapján az iskola előtti felújított téren kap majd helyet.

A Győrfi Ádám szobrászművész terve alapján készülő emlékmű teljes költsége 11 millió forintra rúg – írták –, melyet a Nemzeti Kulturális Alap 4.9 millióval, a gimnázium alapítványa 1,3 millióval támogat, míg a maradék 4,6 millió forintot a cívisváros állja az idei költségvetés terhére.

Közismert, hogy Ady életében meghatározó szerepet játszott Debrecen. Itt lett joghallgatóból újságíró és költő. Közel százötven írása jelent meg debreceni újságokban, főként a Debrecen című lapban, a Debreceni Ellenőrben és a Debreceni Reggeli Újságban.

HBN