Még mindig hangosak a villamossínek

Még mindig hangosak a villamossínek
© Illusztráció: Vass Attila
Debrecen – Több utcában is zavarja a lakókat az a fülsüketítő, éles csikorgás, amelyet az új típusú 2-es villamosok okoznak. Annak ellenére, hogy a sínek nemrég lettek felújítva, illetve a DKV Zrt. többször is tett intézkedéseket az ügyel kapcsolatban.

A csikorgások keletkezését napelemmel működő sínkenő és nyomkarimakenő berendezésekkel próbálják orvosolni, de ezek csak környezetbarát, vízben oldódó anyagot használhatnak – tájékoztatott a DKV Zrt. Továbbá azt is elmondták: ennek az a hátránya, hogy ezt az esővíz könnyen letudja mosni a sínekről, és időbe telhet, mire újra kialakul a kenőanyaggal ellátott felület.

A jelenlegi jogi környezetben pedig hagyományos kenőzsírokat és olajokat nem lehet alkalmazni. A GPS vezérlésű nyomkarimakenő eszközök működését azonban folyamatosan ellenőrzik, hogy megfelelő kenőanyaggal legyen ellátva a villamos pályája, hiszen ez nagymértékben csökkentheti az elhaladó villamosok által keltett hanghatást – tette hozzá a helyi közlekedési vállalat.

Új készülékek az íves részeknek

2015-ben Európai Uniós és saját forrásból összesen kilenc sínkenő berendezést helyeztek üzembe a Károlyi Mihály utca elnevezésű megállóhely környezetében mindkét irányba, valamint a Mikszáth Kálmán utca–Békessy Béla utca kereszteződésben lévő ívben a Doberdő utca irányába, a Böszörményi út–Békessy Béla utcai találkozásnál lévő kanyarba, továbbá a Békessy Béla utca–Görgey utcai elágazásba. A tervek szerint még ebben az évben, valószínűleg októberben a Doberdó utca –Böszörményi út, valamint a Görgey utca környezete is két új, szintén napelemmel működő sínkenőket fog kapni, hiszen ez idáig nem voltak ezeken az utcarészeken hasonló készülékek beépítve – közölte a DKV.

GYT