Még mindig elérhetőbbek az új lakások, mint tíz éve

Illusztráció
Illusztráció
Budapest – A szakemberek további lakásár-emelkedésre számítanak.

– Bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott – kommentálta a KSH gyorstájékoztatóját Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója. A statisztikai hivatal arról számolt be pénteken, hogy 2016-ban 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg Budapesten 44 százalékos volt a növekedés. A kiadott lakás­építési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015. évinek.

Folytatódó áremelkedés

A szakember arra számít, hogy folytatódik az újlakás-árak emelkedése, aminek a legfőbb oka a kivitelezési költségek növekedése – ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat. A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel: Németországban és Ausztriában is dübörögnek az újlakás-építések, ami nem csak itthonról, de egész Közép-Kelet-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat. –Az infrastrukturális beruházások csökkenése elvben teremtene szabad kivitelezői kapacitásokat, de mivel ott egészen más szakértelemre van szükség, a lakásépítők csak nagyon korlátozottan tudják kihasználni az így felszabaduló munkaerőt és kivitelezési szakértelmet – fogalmazott a Cordia vezérigazgatója. Mindezzel párhuzamosan az építőipari szolgáltatások iránti fejlesztői kereslet folyamatosan emelkedik, hiszen az építési engedélyek száma rohamosan nő, vagyis mind többen kezdenek építkezésbe.

Az újlakás-árak emelkedése dacára Földi Tibor úgy véli, most relatíve kedvezőbb feltételekkel juthatnak új otthonhoz a vásárlók, mint egy évtizeddel ezelőtt. A havi nettó átlagkereset a KSH adatai alapján nemzetgazdasági szinten több mint 40 százalékkal nőtt 2007-hez képest, vagyis mintegy kétszer gyorsabb tempóban, mint ahogy az új lakások drágultak ugyanezen időszak alatt. Mindemellett kedvező lehetőséget teremt a csok, illetve az, hogy a forinthitelek kamata alacsony, devizaárfolyam-kockázattal pedig nem kell számolniuk a hitelfelvevőknek.

HBN

Címkék: , ,