Még mindig árad a Tisza Szegednél

Igaz, nagyon lassan, de még mindig árad a Tisza Szegednél.

Vasárnap stagnált 804 centiméteren, de azóta egy centivel emelkedett a vízszint. A folyó alsó szakaszán egyre sűrűbben jelennek meg az árvízi jelenségek. Szentesnél buzgárt találtak a vízügyi őrök, most a szakemberek ellennyomó medencét építenek köré és ezen a szakaszon bordás megtámasztással erősítik az átázott gátat – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kemény László, az ATIKÖVIZIG ügyeletese.

Tetőzött a Tisza Csongrádnál és Mindszentnél. Vasárnap óta egy-két centit apadt a folyó. Ezeken a szakaszokon még mindig III. fokú a készültség. A nagyon lassan levonuló árhullám miatt egyre jobban átáznak a töltések, és ettől egyre sűrűbben jelennek meg az árvízi jelenségek: a szivárgások, fakadó vizek, buzgárok. Szentesnél hétfő reggel vettek észre egy buzgárt. Most ellennyomó medencét építenek köré, hogy visszatartsák a vizet és ennek környékén homokzsákokból ún. bordás megtámasztást építenek, hogy ezzel is erősítsék a töltést.

Szegednél még mindig nem tetőzött a folyó

Szegednél még mindig nem tetőzött a folyó. Vasárnap egész nap 804 centin stagnált, de hétfőre egy centit újra emelkedett a vízszint. Kemény László elmondta, nincs akadálya annak, hogy levonuljon az ár, mert a Maros vízgyűjtőjében nem esett sok eső, így az csak minimális szinten árad, vagyis nem folyik a Tiszába nagyobb mennyiségű víz.

Az árvízi védekezésben jelenleg ötszáznyolcan vesznek részt, a belvíz ellen 160 ember védekezik. Csanádpalotán III. fokú, Makón és Röszkén II. fokú és további hat településen I. fokú készültség van érvényben. A nem lakott területeken a víz alatt álló földekről 28 szivattyú naponta 3 millió köbméter vizet szív le. Az elárasztott földek azonban az árvízi védekezést is nehezítik, mert mostanra csak azokat a töltés szakaszokat lehet hagyományos járművekkel megközelíteni, ahová szilárd burkolatú út vezet.

– Független Hírügynökség –