Még költési időszak előtt szükséges elvégezni

A gólyák is csak költési időszakon kívül háborgathatók!
A gólyák is csak költési időszakon kívül háborgathatók! - © Fotó: ÉKN
Debrecen – A költési időszak előtt most lehet elvégezni több, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Így épületfelújítások, települési vezetékhálózat oszlopainak karbantartása, fa- és bokorkivágások esetén tekintettel kell lenni elsősorban a fészkekre, odúkra, ezek eltávolítása csak megfelelő körültekintéssel történhet.

A MME kiemeli, hogy a hazai fecskeállomány az ezredfordulót követően összeomlott, felére csökkent. Ennek egyik oka a fészkek tömeges leverése, ami többnyire a költési időszakban történik! Ez törvénytelen és szükségtelen is, mivel a fecskefészkek a költési időszakon kívül, megyei kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók; fecskék esetében március 31-ig, denevérek esetében az április 1–31. és az augusztus 15. – október 31. közötti időszakban. Csakis az engedélyek birtokában és utasításai szerint lehet leverni a felújítást akadályozó fecskefészkeket, betömni a sarlósfecskék és verebek fészeküregeit, amire legkésőbb március végéig kerülhet sor.

Ugyancsak tilos a fehér gólyák fészkeinek engedély nélküli eltávolítása vagy zavarása. Az elektromos hálózat oszlopaira épült fészkeket magasító állványra helyezni november 1. – március 31. között szabad. HBN