Meg kell osztani a boldogságot

Soltész Ian a Görögkatolikus Érseki Hivatalban
Soltész Ian a Görögkatolikus Érseki Hivatalban - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A házasság hete idén is keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával zajlik.

Csaknem két évtizede indult el az a kezdeményezés Angliából, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg, a görögkatolikus egyház egész héten változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Fontos kimondani

A házasság hete kapcsán Soltész Ian tartott önismereti és kapcsolatfejlesztő tréninget a Petőfi téri érseki hivatalban. A találkozón nagy hangsúly helyeződött arra, hogy mennyire fontosak a folyamatos pozitív megerősítések önmagunk és a párunk felé.

A legtöbben úgy gondolják, hogy felesleges kimondani bizonyos dolgokat, mert a másik fél úgyis biztosan tisztában van vele, például, hogy szeretem őt, hogy fontos nekem, hogy finomat sütött-főzött, hogy gondoltam rá, hogy nagyon jólesett nekem egy bizonyos gesztusa vagy az odafigyelése. És nem!”

– A gondolatolvasás isteni képességével nagy hiba lenne felruháznunk az embereket. Igenis verbálisan is fejezzük ki érzéseiket, örömeinket, és azt, hogy mennyire fontos nekünk a másik. Van egy tanítás, miszerint „onnan tudom, hogy szeretsz, hogy melletted még szabadabbnak érzem magam!” – számolt be lapunknak Soltész Ian az eseményről.

A boldogság tanulható

– A legboldogabban és legtartósabban működő párkapcsolatokban a felek nem azt várják, hogy a másik fél tegye őket boldoggá, mert ez igen önző szemléletmódra utalna. Az az ideális, ha két boldog ember találkozik, és a bennük lévő boldogságot akarják megosztani a másikkal a párkapcsolaton belül, így még magasabb szintre tudnak együtt emelkedni érzelmi szempontból. Szerencsére a boldogság tanulható, így aki nem érezné magát jelenleg boldognak, tud ezen javítani. Ha pedig úgy érzem, hogy egyedül nem megy ez a belső építkezés, akkor mindig az egyik legbátrabb és legmenőbb dolog szakembert is bevonni a személyes fejlesztésembe – javasolja a szakember.

SZD