Meg fogja fizetni a BP a katasztrófa árát

Meg fogja fizetni a BP a katasztrófa árát
Meg fogja fizettetni a kormány a BP-vel a Mexikói-öböl olajkatasztrófájának kárait. – közölte kedd esti, televíziós beszédében az amerikai elnök.

Barack Obama az mondta a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében, hogy személyesen találkozik a brit olajipar óriás vezetőivel szerdán. Mint mondta: értésükre adja majd, hogy elő kell teremteniük azt a pénzt – bármilyen forrásokra is van szükséges ehhez – , amivel kompenzálják a cég “nemtörődömsége” miatt károkat szenvedett munkásokat és üzletembereket.

Nemzeti vizsgálóbizottságot állítanak fel

Obama úgy fogalmazott, hogy az olajszennyeződés “támadás az amerikai partok és az amerikai állampolgárok ellen”. Az elnök szerint a történtek azt mutatják, hogy “véget kell vetni az Egyesült Államok függőségének a fosszilis energiaforrásoktól”. Obama szerint egyre nagyobb a valószínűsége további, hasonló katasztrófák bekövetkezésének, mivel kifogynak azok a szárazföldi és sekély vizű helyek, ahonnan olajat lehet kitermelni.

Obama bejelentette, hogy felállít egy nemzeti vizsgálóbizottságot a katasztrófa okainak teljes feltárására, és a bizottság élére Ray Mabust, Mississippi szövetségi állam volt kormányzóját nevezi ki. Az elnök felszólította a Szenátust, hogy fogadja el azt az új energiatörvényt, amit a Képviselőház már jóváhagyott. Obama beszéde előtt több felmérés is azt mutatta, hogy az amerikaiak többsége elégedetlen azzal, ahogy az elnök az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját kezeli.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,