Még esély sincs arra, hogy megnyissák a Csapó utcát: nem várt dolog kavart be a javításba

Akt.:
Még esély sincs arra, hogy megnyissák a Csapó utcát: nem várt dolog kavart be a javításba
© Fotó: Matey István
Debrecen – A szakembereknek el kell bontani a föld alatt húzódó közműalagutat, hogy folytatni tudják a sérült vezeték javítását, ez némi időkiesést jelent. Ányos József vezérigazgató közleménye.

A 2016. 05. 02-án történt csőtörés helyreállítási munkái 2016. 05. 03-án – a keddi napon – az eredetileg meghatározott ütemterv szerint folytatódtak a reggeli órákban. A talajradaros vizsgálatok alapján délelőtt döntés született arról, hogy a forgalom részleges visszaállítására nincs esély a javítási munkák idejére, mivel az út pályaszerkezete alatt üregek keletkeztek.

Az eltört csőszakasz eltávolítása is folytatódott, és megkezdődött a közműalagút másik oldalán is a vezeték feltárása, annak érdekében, hogy a sérülésmentes másik csővég is szabaddá váljon. A délelőtt folyamán újabb szemle keretében a közműalagút állapota ellenőrizve lett, a javítási munkák zavartalan és biztonságos folytathatósága érdekében. A nap folyamán a közműalagút melletti földfeltöltés folyamatos eltávolítása során olyan repedések kerültek a felszínre, amelyek alapján szükségesnek mutatkozott, hogy a repedések mozgásának ellenőrzésére úgynevezett nyúlásmérő bélyegek kerüljenek felhelyezésre. Sajnos a délutáni órákra a repedések szemmel látható módon nyíltak, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében a munkálatok fel lettek függesztve. A munkálatok folytatása érdekében szakértők bevonásával újabb vizsgálatokat végzett a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. és a statikus szakértő, aminek az lett az eredménye, hogy a közműalagút elbontása mellett kellett dönteni.


cst (1)

Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik!


A 2016. 05. 04-én reggel kezdődő közműalagút-elbontás miatt fel kell függeszteni a sérült csővezeték javítási munkáit, és a bontás idejére, az épségben maradt csővégek megóvása érdekében a munkagödröt az éjszaka folyamán részlegesen vissza kell tölteni. A bontási munkával párhuzamosan gondoskodni kell a közműalagútban lévő vezetékek kiváltásáról, illetve védelméről. A közműalagútban vízvezeték, használati melegvíz-vezeték, távfűtő vezetékek, kommunikációs vezetékek vannak elhelyezve, melyek szolgáltatásait, csak rövid időre lehet felfüggeszteni.

Mivel a mai technikai színvonal már nem teszi szükségessé a közműalagútban való elhelyezést, hanem a földbe fektetett módon is biztosítható minden közmű zavartalan működése, a közműalagút helyén nem kell új műtárgyat építeni, de a balesetveszélyessé vált műtárgy bontási idejére a vezetékjavítási munkákat fel kell függeszteni. Az érintett cégek szakemberi bizakodnak abban, hogy a bontási munkák csak 1-2 nappal fogják a javítási munkák tervezett befejezési határidejét kitolni.

– Ányos József, Debreceni Vízmű Zrt. –


Terelőútvonalon a DKV járművei a Csapó utcai csőtörés miatt
Debrecen – A Csapó utcán, 2016. május 2-án történt csőtörés miatt továbbra is teljes útzár van érvényben. A helyreállítási munkálatok végéig a 3/3A jelzésű trolibusz, a 11-es, 22/22Y-os, 24/24Y-os, valamint a 43-as autóbusz, mind a két irányban terelőútvonalon közlekedik.

hirdetés