Még egyszer a mustgázról…

Tavaly és tavalyelőtt is tucatnyi esetben okozott halált a mustgáz és az idei szüret is már megkövetelte áldozatait. Olvasónk telefonon érdeklődőtt, hogy miként előzhetné meg legegyszerűbben a balesetet, rosazabb esetben tragédiát.

A szakemberek szerint néhány egyszerű módszer segít a bajok megelőzésében. Alapvető, hogy a must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. Az bizonyos, hogy sokan eleve nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet. A pincéket éppen ezért gyakran kell szellőztetni. 

Gyertya a kézbe… 

A tragédiák megelőzhetőek a régi, bevált módszer alkalmazásával: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, úgy derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Ha mégis bekövetkezik a baj, az jellegű balesetet szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a másik segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, és előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

Sz.B.