Helyi közélet

2014.01.06. 12:13

Nem tudnak hova menni

Hajdúböszörmény - Nehéz helyzetbe került a négygyermekes böszörményi apa.

Hajdúböszörmény - Nehéz helyzetbe került a négygyermekes böszörményi apa.

Négy gyermekével kerülhet az utcára Gacsó Zsigmond, akit felszólított az önkormányzat, hagyja el a házat ahol lakik, mert pályázat útján valaki más nyerte el a bérleti jogot.

– Az önkormányzat megpályáztatta az ingatlant, amiben 20 éve élek. Én magam is pályáztam rá, de nem én nyertem. Kérvényeztem, hogy maradhassak, de a napokban megkaptam a végzést, hogy 15 napon belül költözzek. Nincs senkim, nincs hova mennem, utcára kerülhetek a gyerekeimmel, akik közül három kiskorú, a legidősebb 19 éves – meséli történetét a férfi. Hozzáteszi: 13 éve egyedül neveli a gyerekeit, de soha semmilyen segítséget nem kért az önkormányzattól, a ház bérleti díját és a közüzemi számlákat mindig maradéktalanul kifizette.

Már csak azért sem érti az eljárást, mert úgy tudja, az új bérlő a szüleinél lakik, onnan jönne a vita tárgyát képező egyszobás házba három gyermekével. – Én meg mehetek, ahova akarok – mondta a férfi , elpanaszolva azt is, hogy az önkormányzat részéről teljes érdektelenséget tapasztalt a családja sorsát illetően.

Gacsó Zsigmond szociális alapon bérli az ingatlant; az ilyen lakásokban élők tudják, hogy öt év után ki kell költözniük. Lényegében 3+2 évre kapják meg a lakhatási lehetőséget, a második két év azért van, hogy valamilyen megoldást találjanak a további lakhatásukra – mondta el Fórizs László alpolgármester.

Mobilizálnák a lakókat

– Ez esetben is szabályszerűen jártunk el. A panaszost 2011. december 31-én értesítettük, hogy nem ő nyert a pályázaton, és ki kell költöznie. Akkor jegyzőkönyvben rögzítve is vállalta a kiköltözést. Mint megtudtuk, négyen pályáztak az ingatlanra, 12 pontot kapott Gacsó Zsigmond és 14-et a nyertes. A bírálatnál figyelembe veszik a pályázó gyermekeinek számát, van-e munkahelye, mennyi a családtagokra jutó jövedelme, hogy van-e házas- vagy élettársa, és még sok más szempontot. Az alpolgármester annyit tud tanácsolni olvasónknak, hogy pályázzon másik lakásra; e pályáztatások ugyanis folyamatosan zajlanak és a polgármesteri hivatal megad minden segítséget a kérelmek összeállításához. Megjegyezte, hogy olvasónk többször kapott lakásfenntartási támogatást, átmeneti segélyt és gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól. A helyhatóság lakásait piaci vagy szociális alapon lehet bérbe venni. Utóbbiak esetében a vonatkozó helyi rendelet írja elő a 3+2 éves lakhatási időt, a cél, hogy mobilizálják a lakókat.

– Amikor a ’90-es évek elején bérbe adták az ingatlanokat, a lakók véglegesnek tekintették ezt az állapotot. Csakhogy nagyon sokan várnak ilyen lehetőségre, átlagosan ötszörös a túlpályázás – hangsúlyozta Fórizs László.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában