Még egy szeg a termelők koporsójába

Még egy szeg a termelők koporsójába
© Illusztráció: AFP
Debrecen – A tej felvásárlási ára egyetlen év alatt majdnem harminc forinttal csökkent.

Vajon mi vezérli a hazai döntéshozókat akkor, amikor az amúgy is kritikus helyzetben lévő tejtermelőket még lehetetlenebb helyzetbe taszítják – kérdezi a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Nem elég, hogy…

A MOSZ szerint nem elég, hogy nagyrészt a hazai tejtermelőktől független események miatt – tejkvóta megszüntetése, orosz embargó, EU-s túltermelés – a tej felvásárlási ára 1 év alatt majdnem 30 forinttal csökkent, a magyar kormány erre rátett még egy lapáttal és a tejtermelés döntő hányadát adó gazdálkodókat diszkrimináló eddigi támogatási és szabályozási előírások mellé újabb, a tejtermelők életét megkeserítő intézkedéseket vezet be.

Kiemelkedő szerepe van

A Földművelésügyi Minisztérium a tejágazatban kialakult piaci helyzetet elemző közleményében ugyan leszögezi, hogy a jó minőségű, magyar áruk előállításában, illetve a foglalkoztatásban is kiemelkedő szerepe van a hazai tulajdonban álló társas vállalkozásoknak, ugyanakkor ez nem akadályozza meg a kormányt abban, hogy a Vidékfejlesztési Programban olyan feltételeket írjon elő, ami lényegében kizárja ezeket a tejtermelő gazdaságokat a beruházási támogatásokból.

Hogy is van ez?

Fontosak – hiszen ők tartják a tejhasznú tehenek 80 százalékát –, de a földművelésügyi miniszter mégis úgy nyilatkozott, hogy annak örülne leginkább, ha egyet se látna közülük a jövőben.

Fontosak, de nem annyira, hogy annyi földdel rendelkezhessenek, amennyi az állatállományuk ellátásához szükséges. Tartsanak bármennyi állatot, a kormány a földhasználat erőszakolt átalakításával gondoskodott róla, hogy nagy múltú tehenészetek kényszerüljenek befejezni az állattartást. Fontosak, de nem annyira, hogy a kormány figyelembe vegye a foglalkoztatásban betöltött szerepüket.

Adjanak akárhány embernek megélhetést, a támogatásaikat anélkül vonják el, hogy figyelembe vennék a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költségeiket. Holott az EU erre hangsúlyosan lehetőséget adna. Az ágazatban hatalmas a baj, amit ráadásul most még a silókukoricát érintő veszteségek is tetéznek.

HBN


Tej terméktanács: önköltségi ár alatt adják el a tejet a magyar termelők
Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) – A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.


Az FM a terméktanáccsal közösen dolgoz ki intézkedéseket a tejpiaci helyzet kezelésére
Budapest, 2015. augusztus 14., péntek (MTI) – A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a tejpiacon tapasztalható nehézségekkel, a lehetséges intézkedéseket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együttműködésben dolgozza ki – közölte a tárca az MTI-vel pénteken.


Címkék: , ,hirdetés