Még egy évig mûködhet az izlandi vulkán – RTL Híradó

Körülbelül még egy évig mûködhet az izlandi vulkán, ezért többször lehet a mostanihoz hasonló légtérzárra számítani Európában – hangzott el a szombati RTL Híradóban. Maga a vulkáni hamu nem veszélyes az emberre, mert felhõje hatezer méter magasságban maradt.

A hamu utánpótlása folyamatos, továbbra is aktívan mûködik a vulkán Izlandon.

Harangi Szabolcs, az ELTE egyetemi tanára szerint most intenzívebb a vulkáni kitörés, de ugyanolyan jellegû. Úgy tûnik, hogy elég sok hamu kerül a levegõbe, tehát tovább zajlik a vulkáni mûködés – mondta. Az ELTE professzora úgy számol, hogy körülbelül még egy évig mûködhet az izlandi vulkán, ezért szerinte még többször lehet a mostanihoz hasonló légtérzár Európában.

Nem veszélyes. Ezt mondják a szakértõk a hamufelhõre, amely most már lassan egy napja Magyarországot és fél Európát is betakarta.. A fémes porfelhõ hatezer méter magasan maradt, így azt a földfelszínen nem lehet belélegezni. A vulkáni maradék várhatóan vasárnap estig marad Magyarország felett, utána a délrõl érkezõ nedvesebb levegõ kisöpri a felhõt.

Ez a vulkáni hamu nagyon magasan, 6 ezer és 8 ezer méter közötti magasságban található, és csak a repülõgépekre veszélyes, nem keveredik a talaj-közeli levegõmennyiséggel, így mi nem lélegezzük be – mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet fõorvosa.

Magyarország felett északias az áramlás, de vasárnapra ez át fog váltani déliesre, és délrõl tisztább levegõ érkezik, ez valószínûleg kisöpri a hamufelhõt a térségbõl – mondta Véber István meteorológus.

Címkék: ,