Még egy épnek látszó fát is téphet ki tövestől a szél

Akt.:
Kislányra dőlt egy fa egy miskolci iskolaudvaron
Kislányra dőlt egy fa egy miskolci iskolaudvaron - © Fotó: Ádám János
Debrecen – Felázott talajból még az egészségesnek látszó fa is kidőlhet.

Koponyasérülést szenvedett egy elsős kislány, akire egy körülbelül tizenöt méteres fa dőlt rá szeptember 28-án, a miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola udvarán. Az akkori híradásból az is kiderült, hogy a termetes fát valószínűleg a viharos erejű szél döntötte ki tövestől. Márpedig erre mostanában elég gyakran lehet számítani Magyarországon és Debrecenben is, így felmerül a kérdés, kiknek és milyen lépéseket kell tenniük a hasonló esetek elkerülésére.

Gallyazással, kivágással

Mivel az oktatási rendszer átszervezése óta a megyeszékhely iskoláinak nagy része a Debreceni Intézményműködtető Központhoz (DIM) került, először annak vezetőjétől érdeklődtünk. Hajnal János elmondta, évek óta végzik az intézményekben a megelőzést lombkorona-csökkentő gallyazással, illetve fakivágással. Arra azonban nem lehet felkészülni, hogy a felázott talajból egy szélroham következtében kidőlhet egy fa.

A munkáját 2013 májusában megkezdő DIM-hez tartozó iskoláknál még nem alkalmazták az akusztikus tomográfot, ami tömörségi vizsgálattal kimutatja egy fának az állapotát. A vizsgálat elsősorban a megelőzést szolgálja, segítségével a fatestben keletkezett – szabad szemmel nem látható – elváltozások, például korhadás jeleit lehet kimutatni. Ezzel a módszerrel megrajzolható a fa keresztmetszeti térképe, amiben megfigyelhetők az egészséges és a beteg részek. Ennek alapján lehet elvégezni a gallyazást, az odúkezelést vagy végső esetben a fa kivágását. Erről a polgármesteri hivatal a közelmúltban a Thomas Mann utcán történt fakidőlés kapcsán adott lapunknak információt. Hajnal János, a DIM igazgatója még nem találkozott ezzel a módszerrel, de elképzelhetőnek tartja, hogy szükség esetén igénybe vennék.

A szerencsén is múlik

Aligha van, aki jobban ismerné a debreceni alsó- és középfokú oktatási intézmények állapotát három évtizedre visszamenőleg, mint Szabó Gyula, az önkormányzat oktatási bizottságának a vezetője, aki ráadásul a saját iskolájában élt át a miskolcihoz hasonló, de annál szerencsésebb kimenetelű esetet. Emlékei szerint öt éve történhetett, amikor a viharos időjárásban az Epreskert utcai iskola előtti platánsorból dőlt ki tövestől egy fa, amely a kerítésre esett. Mivel szakadt az eső, sem gyerek, sem jármű nem járt arra, így csak anyagi kár keletkezett. Ő akkor szembesült vele, hogy a felázott talajból a teljesen épnek látszó fa is ki tud dőlni tövestől. Természetesen, azóta még fokozottabban figyeli az előttük, illetve az udvarukon található fák állapotát, s szerinte is jó lenne olykor az idősebb fákat az említett akusztikus tomográffal megvizsgálni.

HBN–ÉP


Mit is tud a fakopp?

A cikkben többször említett akusztikus tomográf működését a debreceni polgármesteri hivatal által a vizsgálatokkal megbízott Monostor-Erdő Bt. erdészeti ágazatvezetője, Bányai József magyarázta el. E szerint egy nyolcfejes ultrahangos készülékről van szó, aminek része egy speciális szoftver is. A fejeket a gyökfő magasságában tüskeszerűen beleszúrják a fa kérgébe, és egy speciális kalapáccsal megütik azokat. A visszaverődő hullámokból pedig a szoftver segítségével képet kapnak a fa szerkezetéről. Módszer alapján találóan fakoppnak elnevezett vizsgáló eszközhöz a szoftvert egy külső cég készítette a bt. megrendelésére, és nem olcsó az igénybevétele, és szakértelem is szükséges hozzá – tette hozzá Bányai József.