Helyi közélet

2013.07.15. 11:08

Barátságok, oltások és pálinkaversenyek

Debrecen - Szeretnék a régi magyar gyümölcsfajtákat, almafajtákat újra meghonosítani a kertekben.

Debrecen - Szeretnék a régi magyar gyümölcsfajtákat, almafajtákat újra meghonosítani a kertekben.

Legnagyobb sikerünk az itt kialakult remek emberi, baráti kapcsolatok” - tudtuk meg a Debreceni Mathiász János Központi Kertbarát Klub titkárától, Török Károlynétól.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az idős tagok szükség esetén lelkiismeretesen gondoskodnak egymásról. A főként gyümölcs- és zöldségtermesztési munkálatokkal illetve tanácsadással foglalkozó klub 45 évvel ezelőtt alakult, elsők között az országban. Hetente egy alkalommal, az Újkerti Közösségi Házban tartott találkozóikon a főként nyugdíjas tagok kertészkedési praktikákat osztanak meg egymással, és rendszeresen szerveznek szakmai előadásokat, gyakorlati bemutatókat is. A növények gondozásában segítségre szoruló társaikhoz akár házhoz is mennek - együtt metszenek, oltanak és ültetnek.

Bort is készítenek

A 42 tagú lelkes kis csoport bor- és pálinkaversenyeken is indult, amelyeken jeles helyezéseket ért el. Különlegessége az általuk készített italoknak az, hogy csak az alföldi térségben termett szőlőt használják fel a préselés során. Országos elismerésben részesültek az általuk szervezett legutóbbi három napos kertészeti továbbképzésért. A rendezvényen hazánk valamivel több mint 140 klubjának közel fele képviseltette magát, keretein belül almás- és szőlőskertekhez kötődő bemutatóval, és Debrecen szépségeivel ismertették meg az érdeklődőket. Távlati céljaikról kérdezve Török Károlyné arról számolt be, hogy szeretnék a régi magyar gyümölcsfajtákat, almafajtákat újra meghonosítani és termeszteni a kertekben, hogy a későbbi generáció is megismerje azokat.

Remek kapcsolatot ápol a klub névadójuk, Mathiász János világhírű borász dédunokájával, Mathiász Gáborral és az ország többi kertbarát klubjával is, a klub titkárának elmondása szerint ez a tartós sikerük titka. A mély baráti kapcsolatokra vágyó és kertészkedést kedvelőket sok szeretettel várja a csoport Jerikó utcai székhelyükön.

HBN-Magyar Evelin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában