Helyi közélet

2016.01.21. 18:58

Hajdúböszörmény a festők városa

Hajdúböszörmény - Helyi magatartásban, helyi értékben gazdagodva ünnepeltek a magyar kultúra napjának előestéjén.

Hajdúböszörmény - Helyi magatartásban, helyi értékben gazdagodva ünnepeltek a magyar kultúra napjának előestéjén.

„Ha a hajdúböszörményi festészet kibontakozásának kezdeteit keressük, meg kell állapítanunk, hogy a legtöbb mezővároshoz hasonlóan itt sem alakulhatott ki idejekorán e tevékenység társadalmi presztízse” – írja közös előszavában Áfra János és Tarczy Péter abban a kiadványban, amely második kiadásával a magyar kultúra napján jelentkezett. Felmerülhet a kérdés: miért állítja címével mégis ez a mű, hogy Hajdúböszörmény a festők városa? Erre a Debreczeni Újság 1934. december 25-ei száma ad választ egy tárlat kapcsán: „Hajdúböszörmény minden kétségen felül a festők városa. Innen indult el útjára Káplár Miklós, ugyancsak hajdúböszörményi művész Király Jenő és Pál Nagy Zsiga is, akiknek nevét az egész ország ismeri, és Hajdúböszörménybe való Kampler Kálmán és Magi Zoltán, akik január 13-án Debrecenben a Déri Múzeumban rendezik meg kiállításukat.”



Jó cselekedet

A címben szereplő megállapítást azóta sem vitatja senki, és akad, aki műgyűjtőként fejezi ki tiszteletét. Ő Sántha Antal hajdúböszörményi vállalkozó, aki Vitéz Ferenc művészeti író méltatása szerint egy egész város, közösség mecénása, a tevékeny életforma és a missziós közvetítés példája. Mert minden jó műalkotás egyenlő egy jó cselekedettel. Festményeket gyűjt ugyanis Böszörményhez kötődő alkotóktól, s azokat időről időre a nyilvánosság elé tárja, valamint a képeket egy kiadványban is dokumentálta. Elsőként 2010-ben adott ki saját költségén Hajdúböszörmény a festők városa címmel egy 67 oldalas, színes katalógust, amely 55 alkotót mutatott be. Csütörtökön, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház kiállítótereiben ismét láthattuk Sántha Antal képzőművészeti gyűjteményét, valamint a kibővített új katalógust, amelyben már 71 alkotót mutat be.

A kultúranap nyitányául szervezett kiállításon minden művésztől egy-egy képet hozott el otthonából Sántha Antal, ezt a tevékenységét Kiss Attila polgármester „dicséretes szenvedélynek” nevezte. Maga a gyűjtő mindig hangsúlyozza, nem öncélú a tevékenysége; szeretett városát népszerűsíti. Vitéz Ferenc ezt úgy fogalmazta meg, hogy Sántha Antal, s a 71 városhoz kötődő, ott született vagy alkotott festőművész miatt Hajdúböszörmény brand, márkanév lesz. Kiss Attila hozzátette, a festők városa szlogenhez nem hiába ragaszkodnak!

HBN-BB​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában