Még a kutya is kibékül a macskával

Még a kutya is kibékül a macskával
Sebesebben pörögnek a gázórák, gyorsabban apad az udvari facsomó a rendkívüli hidegben Nyíracsádon is.

Akik csak tehetik, ki sem bújnak otthonukból, szorosra zárják a redőnyöket, pokrócot fektetnek az ablaktáblák közé, hogy felfogják a befelé süvítő zimankós levegőt, és benn tartsák a kályha melegét. Az állattartók bizony duplán gondban vannak a jószágok miatt is. Nagy Attiláék szárnyasokat, disznót, nyulat, kutyát, macskát óvnak a szokatlan hidegtől.

Almaecet, szalma, meleg moslék

 – A disznók és a csirkék ólját már eleve úgy építettük, hogy nagy hidegben is hasznos legyen, padlásos és teljesen zárható mindkettő. A disznókat ki sem engedjük, a meleg moslékot is az ólban kapják, a tyúkok a napos órákra kijönnek ugyan, de langyos vizet kapnak, azt is gyakran cseréljük, be ne fagyjon. – magyarázza Lenke, a háziasszony. – Az itatóba pár csepp almaecetet is öntök, az ellenállóbbá teszi a jószágot ilyen nagy hidegben. A nyulak ketrecét körbe rakjuk csutkával, ponyvát borítunk rá, ilyenkor ritkábban almozunk ki alóluk, ez is melegíti a testüket. A kutyát, macskát is sajnáljuk, szivaccsal, régi kabáttal béleltük ki a fekhelyüket, de bármennyire hihetetlen, ők maguk is tesznek a hideg ellen, mert összebújva, egymás mellett alszanak. – mondja a háziasszony.

Újfalusi János bácsi három disznóra vigyáz az ólban. – Ha nagyon hideg van, gyakrabban viszek alájuk szalmát, abból is többet, hogy jobban melegítse a testüket, a moslékot is jobban felmelegítjük, mint máskor. – mondja János bácsi. Felesége, Irénke néni a tyúkok vizére ügyel, be ne fagyjon. – Ha nem tudnak eleget inni, nem fognak tojni. – mondja. A kutya az udvari ólban alszik, de a cicáknak megkegyelmez Újfalusi néni ebben a cudar időben, éjszakára a kinti kamrába viszi őket, de nappal úri dolguk van, egész nap a nyári konyhában, a jó meleg sparhelt alatt dorombolnak, Irénke néni még az ételt is itt rakja kedvencei elé.

K.Z.E.