Még a közlekedés is javul a BMW miatt

Akt.:
A leendő BMW-gyár környékén lesznek a beruházások
A leendő BMW-gyár környékén lesznek a beruházások - © Grafika: ÉKN
Debrecen – A BMW-beruházás mellett arról is szó lesz a közgyűlésen, hogy emelkedhet a gyermek­étkeztetés díja.

A Debrecen északnyugati gazdasági övezetében megvalósuló BMW-autógyár-építés kapcsán kormányzati forrásokból jelentős infrastrukturális beruházások várhatók a jövőben Kismacs és Nagymacs környékén. Az önkormányzat csütörtökön tárgyal ezekről, melyekből az egyik legfontosabb, hogy növelik a 33-as főút négysávos részét és autópálya-csomópontot alakítanak ki Józsánál. Ezen felül konténerterminált létesítenek. Az arra haladó 108-as vasútvonalat villamosítják, korszerűsítik, valamint összekötik a 100-as vasúti fővonallal.

A város egyébként 44 milliárd forint hitelt vett fel azért, hogy abból fedezze az autógyár építéséhez szükséges területek felvásárlását és az övezet infrastruktúrájának kialakítását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a BMW Group Debrecen mellett, Kismacs és Nagymacs, valamint Felsőjózsa között fog építkezni. A beruházás értéke meghaladja majd az 1 milliárd eurót. Az üzem maximális kapacitása évi 150 ezer darab jármű lesz. Hagyományos benzines és elektromos autók előállítását egyaránt tervezik. Közvetlenül ezer új munkahely jön létre. A beszállítóknál minden bizonnyal további állások lesznek betölthetők. Az építkezés és a leendő dolgozók képzése jövő ősszel, míg a termelés várhatóan 2023-ban kezdődik.

A BMW-gyárral kapcsolatos beruházások mellett arról is szó lesz a csütörtöki közgyűlésen, hogy a jövő év elejétől 4,6 százalékkal növelnék a Városi Szociális Szolgálathoz tartozó gyermekétkeztetés térítési díját. Az emelés indoklása szerint a Központi Statisztikai Hivatal legújabb összegzése azt tartalmazza, hogy a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért pedig 4,6 százalékkal kellett többet fizetni. Az is olvasható a szövegben, hogy az intézményi térítési díjak emelése többletterhet ró az ellátottakra, ugyanakkor lehetővé teszi a korszerű táplálkozási követelményeknek megfelelő étkeztetést. Az önkormányzat nevelési-oktatási intézményeiben – a Boldogfalva Óvoda kivételével – az étkeztetést jelenleg a Hungast Vital Kft. látja el.

Többe kerülhet a végtisztesség

A temetőüzemeltetési díjak 2019. január 1-től történő emelését kérte az önkormányzattól az AKSD Kft. A temetési helyek, a kegyeleti helyek, a kegyeleti tevékenység, az üzemeltető által végzett szolgáltatások díjai, valamint a temetőbe gépjárművel történő behajtás esetén fizetendő összegek esetében átlagosan 3,1 százalékos növelést irányoztak elő.

Minden bizonnyal arról a javaslatról is határoznak a képviselők, hogy mivel az AKSD-vel kötött temetőüzemeltetési szerződés az év végén lejár, új pályázatot írjanak ki erre a tevékenységre. A közbeszerzési eljárás lefolytatása várhatóan 3-4 hónapot vesz igénybe.

OCs