Még a karácsonyfájukat is kiállította a múzeum

Nagév Rács Kft. dolgozói
Nagév Rács Kft. dolgozói
Hajdúböszörmény – A „Szerethető Munkahelyek 2017/18” díjazottja a hajdúböszörményi NAGÉV RÁCS Kft.

Profiljuk a legjobb példa arra, hogy egy munkahely nem a babzsákfoteltől és a startup-fílingtől lesz szerethető.

A Szerethető Munkahely Díjat a DreamJo.bs (állásközvetítő portál) csapata hozta létre azzal a misszióval, hogy bemutassák azokat az itthoni kis- és középvállalkozásokat, amelyek remek példával járnak elöl abban, hogyan lehet a kollégáik számára olyan környezetet teremteni, amiben öröm dolgozni. A díjra a maximum 250 főt foglalkoztató hazai vállalkozások pályázhattak, a legjobbak pedig egy évig viselhetik a Szerethető Munkahely címet. A 2017-es versenyen a több mint 200 indulóból a top 100 céget a közönség választotta ki. Sok díjazott az IT- és a szolgáltató szektorból került ki, ezért is nagyon büszkék most a nagévosok, akik a gyártókat képviselik.

kovacs-nikolett-kereskedelmi-vezeto-b-es

Kovács Nikolett kereskedelmi vezető (b) és Farkas Anikó gyakornok vették át a díjat

Mint azt Nagy Antal János, a NAGÉV cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa kiemelte, a 2017. esztendő igazán mozgalmas volt számukra. Fennállásuk legsikeresebb évét könyvelhették el nemcsak az árbevétel szempontjából, hanem a kapott elismerések alapján is. Szerethető Munkahely lettek, sőt különdíjban is részesültek a vezetői törődés kategóriában, s a vállalható vállalkozás minősítést is megkapták, ami azt jelenti, tisztességesek a partnereikkel és a munkavállalóikkal. Ennek örömére egy „fordított napot” is rendeztek, amikor a vezetőség vendégelte meg a kollégákat, sőt meglepték őket egy „Köszönjük a munkádat!” feliratú felsővel is.

Sokasodó ötletek

A díjjal kapcsolatban Zomborszki Andrást, a NAGÉV RÁCS Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

– 2015-ben elkezdtünk a lean módszer szerint dolgozni. Ez azon az elven alapul, hogy a vállalatok teljes csapatát illetően, az adminisztrációtól kezdve az üzemi termelésen keresztül a vezetésig végigvizsgáljuk, újragondoljuk a folyamatainkat, új célokat fogalmazunk meg az egyszerűsítés, a „józan parasztész” jegyében. Vezetői részvétellel! Egyre több dolgozói javaslat, ötlet érkezett, s közben alapképzéseket, tréningeket is tartottunk. Együtt gondolkodtunk, aminek közel 100 építő ötlet lett az eredménye. Egyre jobban megtanultunk együttműködni, a tisztelet és alázat elmélyült bennünk a másik iránt. Meglepő és nagyszerű volt, hogy hiába 20 és 63 közötti a dolgozóink kora, kiválóan működött a tanulásra, a fejlődésre való nyitottság köztük. Voltak, akik azonnal elkezdtek lelkesedni, főleg, akik már ismerték a módszert – nem csak fiatalok –, persze akadtak, akik kevésbé. Az eredmények viszont jöttek, sokkal jobban együtt tudtunk dolgozni, és a gazdasági eredmény sem maradt el. A közösségi oldalon is aktívabbak lettünk. Eddig is sok termékünk volt szerte az országban, de ma már az is előfordul, hogy valaki egy horganyzott rácstermékünk képét küldi el, amit például egy kiránduláson fotózott, de lehet szó lépcsőkről, lábtörlőkről, vízelvezetőkről vagy akár Magyarország leghosszabb gyalogos hídjáról (a Nagyerdei Stadion körül). Ez a csapatnak is nagyon jó érzés, és további összetartást generál. Ez adta az ötletet a pályázatra, s elmondhatom, hogy gyártó cégek közül, a hagyományos üzem kategóriában igen kevesen mérettettek meg – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, ez is új lendületet adott a csapatnak.

És hogyan definiálták magukat a pályázatban?

Nekünk az a legfontosabb, hogy a cég nyitott legyen az új kollégákra és a tanulásra. Hisszük, hogy az együtt történő tanulás, fejlődés csiszol össze igazán bennünket. Közvetlen és baráti légkör alakult ki nemcsak az irodában, hanem a fizikai dolgozókkal is.”

Még egy adalék a munkahely tavalyi évéből: különleges karácsonyfát készített a 2018-as Velencei Építészeti Biennále magyar csapata. A Ludwig Múzeum lépcsőházában magasodó hatméteres fát a Studio Nomad fiatal építészei tervezték horganyzott rácselemekből, természetesen a cég raktárából származnak az alapanyagok.

a-ludwig-muzeum-karacsonyfajafoto-magana

A Ludwig Múzeum „karácsonyfája”

Három debreceni vállalkozás is bekerült a top 100-ba: Invictus Games, Code Yard és Data Expert.

– Barak Beáta –


Mi az a lean szemlélet?

A lean menedzsment tulajdonképpen nem más, mint a Toyota gyártási rendszerének megvalósítása nyugati szemüvegen át, annak adaptálása a nyugati kulturális háttérhez. Magába foglalja az emberek tiszteletét, az átlátható munkahely-kialakítást, az önellenőrzés beépítését a folyamatokba, a tökéletesítést: a folyamatos fejlesztés megvalósítását.

A vevők és igényeinek megismerése annak érdekében, hogy a szervezet tudja, mi jelent számára értéket, mi veszteséges, és mi teszi lehetővé a folyamatos, kiegyensúlyozott működést, az áramlást (flow).