Még a (bel)víz az úr

A szántóföldek 8-9 százalékán nem tudtak vetni a megyében az esős időjárás miatt.

Ahol a korábbi években zöldnövényzet hullámzott az utak mentén, most mindenhol vizet fodroz a szél, ami semmi jót nem ígér az elkövetkezendő hónapokra. Többen soha nem látott piaci árakat prognosztizálnak, és a mezőgazdaságot ért újabb csapásról beszélnek. Mennyire súlyos a helyzet? – érdeklődtünk Harsányi Antaltól, a megyei mezőgadasági szakigazgatási hivatal főigazgatójától.

 Nyíltvíz 20 ezer hektáron 

A szakember emlékeztetett arra, hogy tavaly az utolsó negyedévben megközelítően 300 milliméter csapadék hullott Hajdú-Biharban, idén pedig majdcsak 400 milliméter.

Emiatt szinte az egész megyében áll a víz a földeken, és annyira telített a talaj, hogy a növénykultúrák nem tudnak fejlődni, a szükséges munkákat sem tudják elvégezni a gazdák. A 330 ezer hektár szántóból 20-25 ezer hektáron még nem kerülhetett földbe a vetés, míg több helyen az ilyen időjárásban kialakuló gombabetegségek elleni védelem odázódik el. Most hányja a kalászt a búza, és ilyenkor a legveszélyesebb a fuzárium fertőzés, ami tönkre teheti a termést. Nyílt belvíz borít 11 ezer hektár szántót és 10 ezer rét-legelőt.

Amennyiben rövidesen nem változik meg az időjárás az előbbi helyeken teljesen kipusztulhatnak a kultúrnövények. Különösen Tisza mentén Újszentmargitánál, Tiszagyulaházánál, illetve Görbeházától egészen Hajdúböszörményig, Nádudvarnál és a Sárréten találhatók ilyen mélyebb fekvésű területek. Amennyiben néhány nap után jön a jó idő, a növények hamar magukhoz térnek, és helyenként még jót is tesz a fejlődésüknek a talaj magas víztartalma – véli a szakember.

Korai áremelést várni

A főigazgató szerint a kialakult helyzet miatt még korai lenne égbeszökő piaci árakat várni, annak ellenére, hogy akár 100 ezer hektárt boríthat el a víz, de a korábbi többlettermelés miatt nem kell számolni takarmányhiánnyal. Másrészt például a már elvetett 76 ezer hektárnyi búzának alig több mint 2 százaléka ment csak tönkre az esőzés miatt, és sokkal rosszabbra nemigen kell számítani.

A károk valódi mértékét majd csak novemberben lehet felmérni, akkorra összesítik az egész évi adatokat. Akinek 30 százalékkal meghaladja a terméskiesés az előző 3 évi össztermelési átlagát, az igényelhet pénzt a kárenyhítési alapból, amennyiben június végéig befizette a ráeső díjat, amihez az állam ugyanannyit tesz hozzá így képezve a teljes alapot.

 A belvíz eddigi pusztítása

A termőföldeken álló víz miatt mintegy 4 és fél ezer hektáron pusztultak ki a kultúrnövények. Ebből 1800 hektáron őszibúza, 800 hektáron ősziárpa és tritikálé, 1600 hektáron őszi káposztarepce és 200 hektáron tavaszi vetésű növények: árpa, zab, kukorica és napraforgó.

HBN-ÉP