Médiatanács: 150 millió forinttal összesen 770 millió forintra nőtt a Neo FM tartozása

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) – A Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a július közepén esedékes médiaszolgáltatási díját sem fizette be, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb 150 millió forintos követelést nyilvántartásba vételét kérte a céggel szemben folyamatban lévő csődeljárásban – közölte a hatóság szóvivői irodája kedden az MTI-vel.

A hatóság közleménye szerint az üzleti vállalkozás tartozása ezzel 770 millió forintra emelkedett, ebből 740 millió forintot elmaradt médiaszolgáltatási díj, 6 millió forintot frekvenciadíj tesz ki, és 23 millió forintra rúg a kiszabott bírság és kötbér. A csődeljárásban az NMHH a legújabb 150 milliós követeléssel már összesen 770 millió forintos hitelezői igénybejelentéssel élt, amelynek nyilvántartásba vételét kérte az eljárást lefolytató vagyonfelügyelőtől.Az NMHH mindent megtesz annak érdekében, hogy a Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás által felhalmozott köztartozást minél előbb megfizessék – olvasható a hatóság közleményében.

A rádió jelenleg csődeljárás alatt áll, amelyet az FM1 Zrt. maga kezdeményezett, miután egy évig nem biztosított bankgaranciát és fél évig nem fizetett médiaszolgáltatási díjat. A csődeljárás elindítását a rádió akkori vezetése június 18-án jelentette be. Földes Ádám korábbi vezérigazgató azt is elmondta akkor, hogy egy 500 millió forintos váltót ajánlottak fel a médiatanácsnak tartozásaik fejében.

A hatóság azonban azt közölte: jogszerűen nem fogadhatja el ezt az értékpapírt, de a váltó pénzzé tétele után a rádiónak még van lehetősége törlesztetni. A cég az utolsó határidő lejártáig sem fizetett, ezért a médiatanács június 20-án felmondta a jelentős köztartozást felhalmozó és bankgaranciával sem rendelkező vállalkozás médiaszolgáltatási szerződését, ám a rádió ezt bíróságon támadta meg.

Az eljárás jelenleg is tart, a bíróság ez időre felfüggesztette a médiatanács határozatának végrehajtását. Ám ameddig a rádió műsort sugároz – a szóvivői iroda tájékoztatása szerint – a nem teljesített médiaszolgáltatási díjrészletek miatt naponta mintegy kétmillió forinttal növekszik a csatorna adósságállománya.

Július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. Később Földes Ádám távozott a vállalkozás éléről, helyére Németh Tibor érkezett.

MTI