Meddig bírja még a rázkódást a Vágóhíd utcai felüljáró?

Akt.:
Bontásra érett a Vágóhíd utcai felüljáró
Bontásra érett a Vágóhíd utcai felüljáró - © Fotó: Matey István
Debrecen – Hosszútávon kétszer két sávosra építenék át a felüljárót.

Nagyon megviseli a város legrégebbi felüljáróját, a Vágóhíd utcait a naponta rajta áthaladó több ezer autó. Aki gyalog megy át az 1910 tavaszán elkészült, és utoljára 1987-ben felújított építményen, több rendellenességet is tapasztalhat. A járda például hol jobbra, hol balra dől, az aszfaltburkolat repedezik. Amikor kamionok dübörögnek végig, az egész szerkezet rázkódik. Az építmény alján a vasbeton omladozik. A lehulló darabok akár a vonatokra is ráeshetnek. Ráadásul a felüljáró alatt húzódó vasúti felsővezetékek nagyon közel vannak a járókelőkhöz.Felújítás előtt

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője azt közölte, hogy a felüljáró korának megfelelő műszaki állapotban van. (Több mint 100 éves!) Egy jelenleg is zajló vizsgálat során az derült ki, hogy a látszat ellenére teherbírási problémája nincs a szerkezetnek. Ezért egyelőre nem bontják le, részleges felújítása előkészítés alatt van. Tervezik a szigetelés és burkolat cseréjét, a szegélyek, valamint a korlátok felújítását.

Új felüljáró épülne

A Vágóhíd utcai felüljárót hosszútávon kétszer két sávosra akarják átépíteni (esetleg újat építenének helyette), mely munka elvégzésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervezési közbeszerzést írt ki. Ez jelenleg is zajlik.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Az elképzelések szerint az állandósult biciklis problémák megoldására biztonságos külön kerékpárút is készülne – közölte Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető.

HBN–OCs


A legrosszabb állapotú felüljáró
Debrecen – Legalább kétszer két sávosra építenék át a Vágóhíd utcai létesítményt.