Helyi közélet

2013.06.06. 20:29

Aki a víztoronyban lakik

Debrecen - Idén 100 éve kezdték meg a Nagyerdei Víztorony építését.

Debrecen - Idén 100 éve kezdték meg a Nagyerdei Víztorony építését.A Pallagi úton, hatalmas tölgyfák között magasodó Nagyerdei Víztorony, 1913 és 1915 között, 723 ezer köbméter cement és 89 ezer köbméter rúdvas felhasználásával épült. A szivattyútelephez képest csaknem 40 méter magas és ezer köbméter vizet tartalmazó építményt Fried és Adorján vállalkozók tervei alapján húzták fel.

A létesítmény kezdetben az egész város, majd a 70-es évektől az egyetem és a klinika vízellátását biztosítja. (A közhiedelemmel ellentétben, a strandhoz semmi köze.) A klinika területén fúrt három kút vizét tárolja, melyet szivattyúk továbbítanak.

Nemcsak a célját szolgálja, hanem nem mellékesen még tetszetős is. Testes, masszív, ugyanakkor mégis kecses, eleganciáját a 20 méter magas, 8 darab pillérnek köszönheti.

A férfi, aki ott él

Bármilyen hihetetlen, de ennek a nem hétköznapi épületnek a földszintjén egy szolgálati lakás is megbújik. Itt lakik Tóth György, aki másfél éve a szüleitől, a Tócóskertből, egy 10 emeletes panelházból költözött ki a zöldbe.

Kérésünkre fordul, csörög a kulcs a zárban és kinyílik az 51 négyzetméteres, kettőharmincas belmagasságú lakás ajtaja, mely teljesen összkomfortos és otthonos. Ugyanúgy van benne konyha, fürdőszoba is mint egy normál lakásban, de a külső oldalfal a víztorony kerek formáját követi.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában