Módosul a sajtószabadságról szóló törvényjavaslat

Több ponton módosítja az előterjesztő a “sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól” szóló törvényjavaslatot. Rogán Antal erről azután beszélt, hogy a sajtóbizottság szerdán meghallgatta az újságíró-szervezetek képviselőinek álláspontját. Az MSZP a törvényjavaslat visszavonását kezdeményezte.

A törvényjavaslatból – amelyet várhatóan októberben fogad el a parlament – egyebek mellett kimaradt a válaszadási kötelezettség, amennyiben becsületsértést vagy személyiségi jogsértést vélelmez az érintett. A jövőben azonban már az internetes hírportálokat is helyreigazításra lehet kötelezni, amennyiben valótlanságot állítanak.

A törvényjavaslathoz benyújtott előterjesztői módosítás szerint a sajtó tájékoztatási kötelezettsége nem konkrét eseményekre vonatkozna, hanem továbbra is az általános tájékoztatási kötelezettség szabályai vonatkoznának rá – mondta szerdán Rogán Antal. A Fidesz országgyűlési képviselője, a törvényjavaslat egyik előterjesztőjeként hozzátette: kiterjesztenék az oknyomozó újságírói jogosítványokat, így fennmarad a szerkesztőségi felelősség és az hírforrást sem kell megnevezniük.

A politikus kezdeményezi, hogy a nyári rendkívüli ülésszakon záruljon le a törvényjavaslat általános vitája, ám módosító javaslatokat nyár végéig be lehet nyújtani. A képviselőknek így két hetük lesz megismerni a módosító javaslatokat, hiszen az Országgyűlés őszi ülésszaka csak szeptember közepén kezdődik. A törvényjavaslatot – tekintettel az őszi önkormányzati választásokra – legkorábban októberben fogadhatják el.

Az MSZP a törvényjavaslat visszavonását kezdeményezte. Mandur László a sajtóbizottság szocialista tagja szerint az előterjesztő annyi módosítást nyújtott be saját törvényjavaslatához, hogy ésszerűbb lenne egy új törvényt benyújtani.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága szerdán hallgatta meg a sajtó képviselőinek észrevételeit. A szakmai szervezetek felszólalói elsősorban az újságírói felelősség, a válaszadási kötelezettség, a sokoldalúság, valamint a köz- és magánmédiumokat érintő kérdéseket tettek fel. A bizottság elnöke írásban kérte a szakmai szervezetek javaslatait és kifogásait.

– Független Hírügynökség –