Maximum évente egy-két Gripen szállhat le

Maximum évente egy-két Gripen szállhat le
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Továbbra is polgári hasznosítású a debreceni repülőtér, de azért időnként katonai gépek is igénybe vehetik.

A debreceni repülőtér polgári légiforgalmi repülőtér, de légterét időnként – gyakorlat, vagy éles bevetés alkalmával – használhatják katonai légi járművek is. Erre évente 1-2 alkalommal kerül sor – közölte lapunkkal a debreceni polgármesteri hivatal annak kapcsán, hogy október 30-án, kedden este háromnegyed 7 körül egy Gripen szállt fel a debreceni légikikötő kifutópályájáról Szepes felől, a Kerekestelep irányába.

Kiképzés keretében

A vadászgép által keltett zaj a sokszorosa volt a polgári gépek által okozottnak, még a belvárosban is jól lehetett hallani a mély, morajló hangot. A Honvédelmi Minisztérium ezután arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisához tartozó Gripen esti, éjszakai kiképzési repülés keretében szállt fel a debreceni repülőtérről.

Nem szállt le a gép

– A Debreceni Nemzetközi Repülőtér hosszú évek óta polgári repülőtér, nem katonai és nem kettős hasznosítású – jelentette ki a Napló kérdésére Herdon László, az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője. Azt állította, hogy a szóban forgó Gripen nem landolt, csak átrepült a légikikötő, illetve a város fölött. Hozzátette: kiképzési céllal időnként használják a város fölötti légteret a honvédség gépei, mely esetekben felveszik a repülőtéri irányítással, repüléstájékoztató szolgálattal a kapcsolatot.

OCs