Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.14. 06:13

Adónkból gazdagodva

<p>Egy százalék. Nem sok. Észre sem vesszük, ha a mai kenyér ennyivel többe kerül a tegnap vásároltnál. Túl sok viszont, ha ilyen arányban hibázik az életmentő műtéteket végző orvos.&#160;<strong>Koncz Nóra jegyzete<strong></strong></strong></p>

A személyi jövedelemadónk egy százalékának felajánlása nem kerül semmibe. Sem sokba, sem kevésbe. Ez egy olyan összeg, amelyről nekünk van jogunk rendezkezni, és ez nagy dolog. Főként a mai világban, amikor hazánkban már nem csak a focihoz ért mindenki, de gazdasági szakember is úton-útfélen terem.

Elherdálják a pénzünket – hallható gyakorta: a kertészkedő szomszéd, a kocsma lépcsőjén ülő, vagy éppen a postán sorban álló idegen előszeretettel véleményezi az önkormányzat pénzügyi döntéseit. Pontosan ezért visszatetsző, hogy amikor kezünkben a lehetőség, tíz adózóból csupán négy él a felajánlási jogával.

Hogy ennek mi az oka? Ismerősöm úgy véli, bizalomvesztést eredményeztek a gyakori hírek, amelyek szerint az éhező gyerekek korgó gyomra helyett a tehetősek zsebébe vándorolnak a felajánlások. Szerintem ez csak kifogás. Mert az adózó maga dönt a támogatni kívánt – környezetvédelmi, sport, kulturális örökséget óvó, stb. – szervezet megválasztásáról, és a felajánlott összeg sorsát is nyomon tudja követni.

Közömbösek vagyunk – ez az igazság. Pedig egykor azt tanultuk: jobb adni, mint kapni. S ez esetben mindenki jól járhat: a támogatott anyagiakban, az adományozó lelkileg gazdagodik.

Kapcsolódó cikkek:

  • Milliókat adhatunk - ha szegények vagyunk is
    Tavaly 14,4 milliárd forint gyűlt össze az állampolgárok által felajánlható személyi-jövedelemadó 1 százalékokból. A legkevesebb 470 forint volt, de volt akinek 490 millió jött össze az állampolgárok adójának századrészéből. Olvasók mondták:
  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?
    Ha valaki ma Magyarországon havi 1000 eurót (hozzávetőleg 250 ezer forintot) keres bruttóban, abból a levonások után 572 eurót (azaz 143 ezer forintot) vihet haza. Vagyis hazánkban a nettó fizetés a bruttónak 57,2 százaléka...

  • Nyakunkon a személyi jövedelemadó bevallás
    Az adózók nagy része idén is három személyi jövedelemadó bevallási lehetőség közül választhat: maga készíti el bevallását, felkéri erre munkáltatóját vagy az adóhatóságot.

  • Adóbevallás: amit gyakran elszúrunk
    Amikor valaki visszaigényel adót, fel kell tüntetnie, hogy pontosan mekkora összegről van szó, hová kéri folyósítani, illetve nyilatkozni arról, hogy az illetőnek köztartozása nincs... 

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!