Helyi közélet

2008.04.30. 14:23

Terebélyes nótacsokor anyák napjára

<p>Debrecen – „Az ember a magyar nótát a bölcsőben tanulja meg” – mutatott rá Bokor János, a vasárnap a debreceni Lovardában megrendezendő nótagála egyik várva várt fellépője. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/lovarda-majus/cn/boon-news-fabiangy-20080425-045303"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Lovarda, május</B></A> [.pdf – 61 KB]</p>

Mint hírül adtuk, nagyszabású nótagála kezdődik vasárnap 16 órától a debreceni Lovardában, a legnevesebb hazai magyarnóta-énekesek főszereplésével. Az est egyik, Debrecenbe már régóta várt énekesével, Bokor Jánossal beszélgettünk.

HAON: Milyen gyökerekből táplálkozik művészete, a magyar nóta szeretete?

Bokor János: Vidéki faluban született magyarnóta-énekes vagyok. Akkoriban másként éltek az emberek, nem volt televízió, így összejártak beszélgetni a barátok, s közben mindig előkerült egy-egy nóta a tarsolyból. Amikor vasárnap felkerekedtünk a családdal, s elmentünk keresztapámhoz vagy apám valamelyik barátjához, esetleg sátoros esküvőkön mulattunk, akkor mindenkinek volt nótája. Azt mondják, az ember a magyar nótát a bölcsőben tanulja meg, s onnan fejleszti tovább. Nem mondom, szerettük mi fiatalon a Beatlest is, de ha leültünk beszélgetni, néhány korsó sör után csak ott lyukadtunk ki, hogy „a kanyargó Tisza partján ott születtem én”. A sok nótázás közben egyszer csak felmerült a kérdés, hogy ha már ennyire jól megy az éneklés, miért nem csinálom hivatásszerűen. Miután leszereltem a honvédségtől, egy koncerten a fellépő művészektől megtudtam, hogy Budapesten van ilyen képzés, így fogtam magam, és felköltöztem. A Vörös Csillag Traktorgyárban kezdtem el dolgozni, közben pedig Budára jártam Dr. Molnár Imre professzorhoz éneklést tanulni.

HAON: Jelenleg elég alulreprezentált műfaj a magyar nóta. Mennyire küzdelmes ebben a helyzetben a magyarnóta-énekesek munkája?

Bokor János: Ennek a műfajnak nagyon nagy jelentősége volt, s volna még ma is, ha nem tágult volna így ki a világ. Beáramlott külföldről az angolszász muzsika, ami önmagában nem volna baj, viszont a fiataloknak már nem tanítanak népdalokat, így nem is szeretik meg azokat. Pedagógus rokonaim mesélik, hogy a gyerekek énekórán cikinek érzik a népdalokat. A nosztalgiának sincs olyan szerepe már, mint lennie kellene, ezért mostohává vált a műfaj. Hála istennek, azért még mindig van egy korosztály, az idősebb generáció, melynek tagjai nagyon igénylik és szeretik ezt a műfajt, mindig öröm nekik énekelni.

HAON: Városunkban a vasárnapihoz fogható nótarendezvény eddig még nem volt. Mit jelent ez a koncert Önnek?

Bokor János: Én körbeénekeltem már Debrecent, de ott még nem jártam. Hajdúnánástól Hajdúböszörményig mindenhol felléptem korábban, így én is tele vagyok várakozással, boldog vagyok, hogy lesz ez a koncert, megpróbálok kitenni magamért. A repertoáromban magyar nóták, operettek, sanzonok vannak, körülbelül hatszáz nótát tudok, abból fogok válogatni.

– Sz. L. –

INFO
Jegyek a „hosszú hétvégén” is kaphatók a Lovardában.

Kapcsolódó anyagok:

  • Az örök nótaszó ünnepe
  • A szív dala, a lélek fohásza
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában