MÁV Biztosító: 100 ezren nem fizettek – RTL Híradó

A MÁV Biztosító ügyfeleinek több mint fele, körülbelül 100 ezer autós nem fizette még be a harmadik negyedéves kötelező felelősségbiztosítás díját, pedig a határidő szerdán lejár. Az autósok valószínűleg azért nem fizettek, mert a biztosító csődben van, így nem biztos, hogy az ügyfeleik által okozott károkat ki tudja fizetni. De aki nem fizet időben, az automatikusan visszakerül A0-s besorolásba, ráadásul a jogszabály szerint csak ugyanahhoz a biztosítóhoz mehet vissza, ahol eddig volt – vagyis a MÁV ÁBR-hez – számolt be az RTL Klub Híradója.

A szabályok szerint a csődhelyzet nem számít; az, aki nem fizeti be a díjat, jogilag nem lesz érvényes biztosítása – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Bár sokan azt hiszik, nem köthetnek más biztosítóval újabb biztosítást. Ez a 22-es csapdája, egy olyan kelepce, amit a jogalkotó állított. Nem gondoltak arra, hogy biztosító tönkremehet Magyarországon – mondta Kovács Kázmér, jogász.

A pénzügyminiszter szerint a kormánynak nincs felelőssége abban, hogy a biztosító esetleg több milliárd forintos kárt nem tud majd kifizetni, így az állam nem ad pénzt a károk rendezésére.