Mátyás körül forgott a Galiba Gyermekfesztivál első napja

Akt.:
Mátyás körül forgott a Galiba Gyermekfesztivál első napja
© Fotó: Matey István
Debrecen – Kezdetét vette a hatnapos Galiba Gyermekfesztivál a Nagyerdő szívében, a Békás-tónál. A változatos programok között kisebbek és nagyobbak egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelőt kikapcsolódást. Cél, hogy mindenki jól érezze magát.

A zenétől és gyermekzsivajtól hangos Galiba ötlete 2012-ben született meg, hogy a legkisebbek is megkóstolják a karneválozás örömét. Erre az alkalomra az ovisok és iskolások maguk készítik a kocsikat, természetesen az óvónénik és tanítónénik segítségével – fogalmazott Gábor-Tóth Ildikó szervező. A Napló érdeklődésére a helyszínen azt is elmondta, hogy számos művészeti csoporttal, sportkörrel és hagyományőrző egyesülettel is találkozhatnak az érdeklődők a Békás-tónál lévő játszótér köré font fesztivál helyszínén.

lurko3Fotó: Matey István

A hetedik alkalommal megrendezett esemény az évek során szépen növekedett, hiszen az egynapos Galibából ma már hatnapos rendezvény lett, amiből az első szerdán vette kezdetét. Ezúttal Mátyás királyt ünnepeljük, hiszen királlyá választásának 560. évfordulója van, és éppen emiatt az első nap programjainak többsége is a király korát idéző hagyományőrző bemutatókkal bővült – mondta a szervező.

lurko4Fotó: Matey István

Az első nap hangolódásaként az Alföld Gyermekszínpad meséje után a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesületének viseletbemutatóját és párviadalát láthatták a kicsik. A további napokban ingyenes szabadtéri családi koncertek is lesznek, majd a fesztivál kiemelt napja augusztus 18., amikor a vidámpark ingyenes nyitvatartással várja majd a kalandra vágyókat.

GYT


Debrecen - A debreceni Nagyerdőben szerdán megkezdődött a virágkarnevál "kistestvére", a hetedik Galiba Gyermekfesztivál egy hétig tartó programsorozata. Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője felidézte: 2012-ben született az ötlet, hogy helyi óvodások, iskolások, tánccsoportok és civil szervez...