Matolcsy: Le kell számolni a hamis illúzióval

A magyar beteg még nem gyógyult meg, a gazdaság még lefelé megy, ezért le kell számolni azzal a hamis illúzióval, hogy a kétharmados felhatalmazású kormány hirtelen és egy csapásra Kánaánt teremt – szögezte le egy csütörtöki konferencián Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Szerinte ebben az évben még a pénzügyi stabilizáció fog következni, 2011-12-ben strukturális reformok sorozatát hajtják végre, ami 2013-tól a térség legnagyobb növekedését eredményezheti. A “valóban brutális” összegű bankadó ügyében semmilyen engedményt sem fog tenni – jelentette ki Matolcsy.

A magyar gazdaság még lefelé megy

Szeretnék eloszlatni egy hamis illúziót, azt, hogy a magyar beteg kezd meggyógyulni – mondta Matolcsy György egy konferencián csütörtökön. Ezt megtoldotta azzal, illúzió azt hinni, hogy a kétharmados felhatalmazású új kormány hirtelen és egy csapásra Kánaánt teremt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság még lefelé megy, a sikeres stabilizációval épphogy elkerültük a még nagyobb bajt, a kormány arra vállalkozott, hogy megállítja az ország zuhanását.

Matolcsy szerint az összes makrogazdasági mutató tovább romlik, az államháztartás egyensúlya 5 százalék feletti szintről fog visszaállni 3,8 százalékra. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarország számára azért nem engednek meg a nemzetközi intézmények és a piacok nagyobb hiányt, mert az elmúlt években kétszer kapták csaláson a kormányt.

Az év második felében a stabilizáció időszaka következik, az államháztartás, az ország finanszírozásának helyreállítása – mondta a nemzetgazdasági miniszter. A már bejelentett 29 pont után második, harmadik és negyedik akciótervet ígért Matolcsy. Szerinte a stabilizáció sikeres lesz, és ehhez kérik a pénzügyi szektor közreműködését. A bankokra, biztosítókra és lízingcégekre kivetendő 200 milliárdos különadó “valóban brutális összeg” – ismerte el Matolcsy György, de határozottan leszögezte: enélkül adóemelésre vagy megszorító intézkedésekre lenne szükség, ezért a tárgyalásokon semmilyen engedményt sem fog tenni.

A strukturális átalakulások döntő szakasza következhet 2011-2012-ben, ezek egyike lesz a 16 százalékos egykulcsos családi adózás, amellyel minden adózó jól jár – mondta Matolcsy György. A bürokrácia és az adóterhek csökkentése mellett a kormány átirányítja az uniós támogatásokat a hazai vállalkozásokhoz a II. Széchenyi-terv elindításával – folytatta a nemzetgazdasági miniszter.

2013-tól a térség leggyorsabban növekvő országa lehetünk

Mindezen intézkedések után 2013-tól a térség leggyorsabban növekvő országa lehetünk, de addig rendkívül nehéz, kockázatos időszakot fog átélni Magyarország – mondta Matolcsy György.

Az energiaárak befagyasztása kapcsán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: együttműködő magatartással találkoztak a szolgáltatók részéről. Az uniós támogatásokról szólva arról beszélt, hogy 1200-1300 milliárd forint szabad pénzt találtak, ami lényegesen kevesebb, mint amennyire számítottak. A már futó pályázatokról elmondta, hogy a nyár végére teljes képük lesz a “turpisságokról és disznóságokról” is.

Konkrétumok említése nélkül Fellegi Tamás elmondta, hogy a kormány a Malévnál és a MÁV-nál komoly finanszírozási gondokat talált. Megismételte, hogy a 15 százalékkal megnyirbálandó bértömeg-gazdálkodásra áttérés nem fogja érinteni a teljes közszférát, és nem járhat tömeges elbocsátással.

Magyarország Európa élelmiszerhulladék-lerakóhelye, tömegesen hoznak ide mindent, például hamisított mézet, “mínusz 3 százalékos” tejet – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ezért bevezetik a másodlagos élelmiszer-ellenőrzést. Elmondta, hogy céljuk megőrizni az agrárium uniós támogatásának szintjét, továbbá meghosszabbíttatni a külföldiek földvásárlásának moratóriumát. A multinacionális kereskedelmi láncok beszállítók feletti erőfölényes magatartásáról azt mondta, hogy egész Európa ezzel birkózik, hiába a jogszabály, ha nem tudnak szankcionálni. Tökéletes megoldás nincs a problémára, egyik eszköz lehet a termelői szövetkezések támogatása – mondta Fazekas Sándor.

– Független Hírügynökség –