Mától szigorúbb szabályok szerint árvereznek

Több ponton is szigorította a kormány a bedőlt hitelek utáni árveréseket – az erről szóló szabályozás szerdától hatályos.

Ilyen például, hogy friss értékbecslésre van szükség egy ingatlan árverése előtt és azt nem lehet eladni az összeg 70 százaléka alatt. Konkrét határidőkhöz lesz szabva emellett az értékesítés, illetve az kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet.

Az árverezésekről szóló szabályozás szigorítása a kormány álláspontja szerint garancia arra, hogy ne történhessenek meg az elmúlt időszakban nyilvánosságra került visszaélések.

A jövőben kizárólag a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek, aukciós házak például nem. Lakóingatlant csak az adóhatóság elektronikus árverezési felületén lehet értékesíteni, az árverezés pedig kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet. Az árverezés kezdeményezőjének maximum féléves szakértői becsléssel kell rendelkeznie az érintett ingatlanról, ezt az adóhatóság is ellenőrzi. Amennyiben az APEH saját adatbázisának számai alapján feltűnő különbség van, akkor büntetőeljárás indulhat.

Az ingatlant a friss értékbecslés szerinti összeg legfeljebb 70 százalékáért lehet csak eladni, alacsonyabb áron nem. Az önkormányzatok egészen az árverezés végéig élhetnek elővásárlási jogukkal, hogy a megvett épületbe bérlőként visszaköltözhessenek a korábbi tulajdonosok. Konkrét határidőket is megszab az új szabályozás. Az árverést csak a hirdetmény közzététele után legfeljebb 45 – maximum 60 nappal – lehet megkezdeni, az adóst és az érintett önkormányzatot pedig 30 nappal az értékesítés előtt értesíteni kell.

– Független Hírügynökség –