Mától mezőőrök felügyelik a debreceni határt

Akt.:
Mától mezőőrök felügyelik a debreceni határt
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – A szolgálat nyolc munkatársa kezdte meg tevékenységét a kültelkeken.

A mezőőri szolgálattal kapcsolatban a legfontosabb az, hogy valós társadalmi igény hívta életre, és az agrárkamarával, valamint a gazdákkal való folyamatos egyeztetés után lett kialakítva – mondta szerdán dr. Barcsa Lajos alpolgármester a zsibogóban tartott tájékoztatón. A mezei őrszolgálat központja ugyanis a Vágóhíd utcai használtcikk piac bejáratához közeli, egykori kocsma felújított épületében kapott helyet.


Fotó: Égerházi Péter Fotó: Égerházi Péter ©

Terepjáró, motor, ló

A bázis átadásánál jelen volt a szolgálatát aznaptól megkezdő nyolc mezőőr is, akiknek fejenként 3 ezer hektár városkörnyéki terület jut. Ehhez – mint az a tájékoztatón elhangzott – a kertségi fejlesztési program keretében – az önkormányzat vásárolt egy Lada terepjárót, illetve két speciális motorkerékpárt, és lesz aki saját autóján, illetve motorján, egyikőjük pedig a lován látja el a szolgálatot. A mezőőrök a közterület-felügyelethez tartoznak, melynek vezetője Lelesz György kérdésünkre elmondta, a szolgálat tagjait felszerelték sörétes vadászpuskával, de azt csak dúvadak kilövésére, vadriasztásra és seregélycsapatok gyérítésére használhatják, és csak lakott területen kívül. A szabálytalankodókkal, illetve bűncselekményt elkövetőkkel szemben tonfa, bilincs, éjjellátó készülék és gázspray áll rendelkezésükre, nagyobb beavatkozást igénylő esetben pedig riaszthatják egymást, a központot, valamint a rendőrséget és a polgárőrséget.

Fotó: Égerházi Péter Fotó: Égerházi Péter ©

Szezonális tevékenység

A kötetlen munkaidejű mezőőröknek évi hat hónapot kell dolgozniuk, hiszen tevékenységük a mezőgazdasághoz igazodik, azaz szezonális, így lesznek napok, például terménybetakarítás előtt, amikor állandóan a terepen lesznek, és lesz olyan időszak, amikor kevésbé lesz szükség a jelenlétükre. Lelesz György elmondta még, hogy eddig 11,5 millió forintot költöttek a szolgálat felállítására, ebből 3 milliót a központ épületének felújítására, melynek során a számítógépes rendszerrel ellátott iroda mellett öltözőt, vizesblokkot, teakonyhát és egy kis fegyverszobát alakítottak ki.

HBN-ÉP

Címkék: , ,