Mától emelkedik a gáz ára

Mától emelkedik a gáz ára
Tíz százalékkal emelkedik átlagosan a gáz ára csütörtöktől. A kormány emiatt kitolta a meglévő gáz- és távhőtámogatási rendszert 2010. június 30-ig.

Átlagosan 10 százalékkal emelkedik a gáz ára áprilistól a Magyar Energia Hivatal bejelentése szerint. Szollár Domokos kormányszóvivő korábban emlékeztetett, hogy tavaly nyár óta a gáz árának meghatározása nem kormányzati hatáskör.

Az egyetemes szolgáltatók küldik el ajánlatukat a Magyar Energia Hivatalnak, amely a jogszabályokban szereplő gázár képlet alapján határozza meg az árat. A gáz árának megállapításában fontos szerepet kap a kőolaj ára, illetve a dollár árfolyama. Az elmúlt időszakban a kőolaj jelentősen drágult, a dollár pedig erősödött a forinthoz képest, így a korábbi becslések szerint 17-20 százalékos emelkedés lett volna indokolt.

Végül azért nem ennyivel emelkedett az energiahordozó ára, mert változtattak azon a képleten, ami a gázár kiszámításához szükséges.
A meglévő gáz- és távhőtámogatási rendszert a kormány kitolta 2010. június 30-ig. A mostani döntés értelmében így csaknem egymillió ember továbbra is részesülhet a támogatásban: a legrászorultabbak 100 százalékos, az eggyel feljebbi kategóriába tartozók pedig 50 százalékosban.

A gáz árának emelkedése nem mindenhol azonos mértékű. A szolgáltatók honlapján található tarifák szerint a lakosság számára az E.ON területén emelkedik a legkisebb mértékben, 8,94 százalékkal a díj. A legtöbbet pedig az olasz hátterű Tigáznál kell majd fizetni. A társaság ügyfelei 12,39 százalékkal fizetnek majd többet áprilistól. A legolcsóbb és a legdrágább hazai nagy lakossági gázszolgáltató között az emelés után már csaknem ötszázalékos lesz az árkülönbség.

– Független Hírügynökség –