Mától biciklivel is mehetünk Újfaluból Nagyváradra!

Mától biciklivel is mehetünk Újfaluból Nagyváradra!
© Illusztráció: Getty Images
Ártánd – Ezentúl biztonságosan lehet közlekedni biciklivel Berettyóújfalu és Nagyvárad között, miután elkészült a két várost összekötő kerékpárút.

Muraközi Istvántól, Berettyóújfalu polgármesterétől – aki biciklivel ment az átadó ünnepségre – megtudtuk: a 47 kilométer hosszú pálya Mezőpeterden, Biharkeresztesen, Ártándon és Borson keresztül éri el Nagyváradot. Az aszfaltcsík a külterületi részeken 2,7 méter, belterületi szakaszokon 2,7 és 3,6 méter közötti szélességű. A 2011 decemberében megkezdett beruházás 6,3 millió euróba került, melynek nagy részét az Európai Unió biztosította, kisebb részben a magyar és a román állam finanszírozta.

Előnyök sora

A projektben résztvevő önkormányzatok célja a települések versenyképességének növelése, a lakosság életminőségének javítása, a motorizáció okozta környezetterhelés csökkentése volt. A kerékpárút megépítésével az érintett településeken javult a közlekedésbiztonság, csökkentek a baleseti veszélyforrások.

Sokan használják

A fejlesztésre azért is nagy szükség volt, mert a magyar és román települések között nagy a tranzitforgalom, sok autó használja a 42-es és az DN1-es főútvonalat. Az ottani polgárok jelentős része kerékpárral jár a munkahelyére, azzal intézi mindennapi ügyeit. A fejlesztés hozzájárult a lakosság egészséges életmódra neveléséhez, valamint erősödtek a hátáron átnyúló gazdasági, társadalmi és turisztikai kapcsolatok – tájékoztatott Berettyóújfalu polgármestere.

HBN