Matematikus zsenik tanácskoznak Debrecenben

Matematikus zsenik tanácskoznak Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Debreceni Egyetemen tartják Európa legnagyobb számelméleti konferenciáját.

A tanácskozás öt napja alatt több mint 170 előadást hallhat a világ minden tájáról érkező csaknem 260 matematikus. Olyan neves intézményekből is érkeztek vendégek mint az angliai Cambrige, Oxford, a holland Leideni Egyetem és a moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott: a számelmélet a természetes számok oszthatósági tulajdonságait és azok alkalmazását vizsgáló tudományág. Az ezzel foglalkozó matematikusok olyan kérdésekre keresik a választ mint például a Nagy Fermat-tétel, amelyben a híres matematikus azt állította, hogy lehetetlen az egész szám másodiknál nagyobb hatványát két ugyanannyiadikfokú hatvány összegére bontani. A XVII. századi sejtést csak 1994-ben tudták bizonyítani a matematikusok.

de2 Fotó: Molnár Péter ©

Kiderült, hogy bár a számelmélet kifejezetten alapkutatásokkal foglalkozik, ma már az élet megannyi területén használják eredményeit. Például az informatikában és az infokommunikációban az adatok titkosításánál.

Az angol nyelvű konferencia nyilvános előadását Lovász László, Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta, Határstruktúrák a gráfelméletben és számelméletben címmel.

HBN-OCs