Máté Attila szerint több volt Miki londoni szereplésében

Máté Attila szerint több volt Miki londoni szereplésében
Véget ért a londoni olimpia, az ökölvívók könnyűsúlyú mezőnyében a Varga Miklóst legyőző litván Petrauskas a harmadik helyen végzett. A HISE vezetőedzője, Máté Attila a helyszínen tekintette meg tanítványa mérkőzését. A szakember értékelte versenyzője olimpiai teljesítményét, s a játékokat megelőző felkészülést. A tréner szerint egy biztos: a jövőben változásokra van szükség.

– Reális eredmény született a Varga-Petrauskas meccsen, jobb volt a litván?

– Igen – érkezett a válasz Máté Attilától. – Amikor megtudtam a sorsolást, rossz előérzetem volt, a litvánnak neve van, ifjúsági olimpiai bajnok, ifjúsági vb-ezüstérmes. Miki olyan versenyző, akinek először be kell melegednie, s bár kívülről halál nyugodtnak látszik, belülről óriási tétként éli meg a mérkőzést. Neki kell egy meccs, hogy megnyugodjon, szerencsésebb lett volna, ha olyan a sorsolása, mint a társainak, akik elsőre viszonylag könnyebb ellenfelet kaptak. Jobb lett volna, ha a második meccsre jön a litván, így a tét agyonnyomta sportolómat.

 

– Pedig nem kezdődött rosszul…

– Az első menetben nyugodt voltam, szépen bokszolt Miki. A szünet után nem tudom, mi történt. Lehet, szóltak, húzzon bele, nem ő vezet. Hogy pontosan mit mondtak, nem tudom, de ekkor Miki rossz megoldást választott, odaállt verekedni a roppant erős litvánnal. Számoltak is rá, ez nem tudom, mennyire volt jogos. Versenyzőm mutatta, nincs megütve. Ezzel a litván sráccal kívülről kellett volna bokszolni, s ezt meg is tudta volna oldani. Felmerül egy másik kérdés is, a szövetségi kapitányék mennyire készültek fel a litvánból? Ha a ringben mutatott teljesítményt nézem, akkor nagyon rosszul. Az sem jött jól, hogy Mikinek eddig általában olyan ellenfelei voltak, akik menekültek előle, a litván ennek pont az ellenkezője volt. Nem akarok kritizálni senkit, de úgy érzem, a tatai felkészítésen rendesen mellényúltak, rossz volt a formaidőzítés. Másra egyszerűen nem tudom visszavezetni, hogy egy Miki szintű bunyós olyan teljesítményt nyújtott az olimpián, amilyet. Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a versenyből.

 

– Mit látott a mérkőzésből, mennyire tudott közel kerülni a ringhez?

– Semennyire. A száz fontos jegyemmel a 24. sorban ültem, alig láttam valamit, nem hallotta Miki a hangomat, szemkontaktust sem tudtam vele felvenni. Próbáltam hangulatot csinálni, úgy üvöltöttem, ahogy csak bírtam, a végén még a körülöttem lévő angolok is mellém álltak. Gondolom, neki is rossz érzés lehetett, hogy nem látott, kereshetett, hol vagyok. Sok minden közrejátszott ebben az „eredményben”. De van más gondom is.

 

– Hallgatom.

– Miklóst a meccs után két nappal szinte hazazavarták Londonból. Ez nagyon bánt. El vagyok keseredve, ezt érdemli egy olyan gyerek, aki másodszor harcolta ki az olimpiai részvételt? Nem tombolán nyerte a londoni utat, szeretett volna tanulni a mérkőzésekből. Még a litván következő meccsét sem nézhette meg, pedig hasznunkra vált volna, ha feltérképezi a mezőnyt, jól jött volna a jövőbeli meccsek szempontjából. Mert lesz jövő, sportolóm nem adja fel!

 

– Mit szólt a könnyűsúly döntőjéhez?

– Az ukrán Lomacsenko simán nyert, sokkal többet vártam a litvánt az elődöntőben legyőző koreaitól. Ezért is fáj Miki kiesése, ha később kapja a litvánt és túljut rajta, sokáig elmehetett volna. Egy jó formában bokszoló, pszichésen rendben lévő Varga Miklós akár az éremig is eljuthatott volna.

 

– Miklós a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, kipiheni magát, aztán újra beleáll a bunyóba. Merre tovább, mit kell másképpen csinálni a jövőben?

– Nem akarom a felelősséget áthárítani, legkevésbé versenyzőmre. Mi, edzők készítjük fel az ökölvívót. Sportolóm az olimpia előtt két hónapot készült a tatai edzőtáborban, a szövetségi kapitánynak el kellene gondolkodnia, mit kellene másként csinálnia. Féltem, mert a WSB-világbajnokság – ahol Miki a Milano csapatában nagyon jól bokszolt – és az olimpiai felkészülés között nem volt pihenő. Azt is tudtam, hogy versenyzőmnek nem jó a 6 órás ébresztő, biológiai óra ide vagy oda, tartottam tőle, hogy fáradt lesz. Magam azért tartom hibásnak, mert nem harcoltam azért, hogy mint a sikeres vb előtt, Miki többet készülhessen itthon. Nem akartam, hogy az én makacsságom miatt négyévi munkája kárba vesszen, nem mertem ezt bevállalni. Ha megteszem, talán más eredmény születik Londonban. Mindenkit veszteség ért a kieséssel, de a legnagyobb veszteség mégis sportolómat érte, hiszen ő mindent megtett, úgy készült, ahogy mondták, mondtuk neki. A jövőben sokkal többet kell egyeztetnem a szövetségi kapitánnyal, ha bunyósomnak a központi felkészülésben kell részt vennie, szeretnék ott lenni. Ha ez nem sikerül, akkor én felvállalom a konfrontációt mindenkivel, de versenyzőm a világversenyek előtt Hajdúsámsonban fogja eltölteni a felkészülés nagy részét. A sikeres jövő érdekében le kell vonnunk a konzekvenciákat, s ez mindenkire vonatkozik.

HBN-BZTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek