Másolatok milliókért? – Tanúként a mostani polgármestert is beidézik

A tárgyalóteremben
A tárgyalóteremben - © Fotó: Derencsényi István
Berettyóújfalu – Milyen munkát végzett a Püspökladány önkormányzatával 2008-ban szerződésben álló, T. Jánosné által vezetett K. Zrt.? – leginkább erre kereste a választ csütörtöki tárgyalásán Burai Judit Cintia büntetőtanácsa a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A nőt hűtlen kezeléssel vádolják, s azzal, hogy a néhai Arnóth Sándor (Fidesz) által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget. A vádhatóság szerint közel 14 millió forint vagyoni kárt okozott az önkormányzatnak.

Az ülésen a hivatal egyik irodavezetőjén kívül két pályázatíró szakembert hallgattak meg. Utóbbi két tanú egyöntetűen állította: amikor a városházán megjelent az uniós projektek lebonyolításával foglalkozó cég, át kellett küldeniük a folyamatban lévő pályázatok dokumentumait. A vád szerint a társaság által a gyógyfürdő fejlesztésére készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány, másolata a két hivatali dolgozó munkájának. Az áprilisi tárgyalásra Püspökladány jelenlegi polgármesterét, Dombi Imrénét is idézik.

Faxon, postán, e-mailen, autóval

A nyomozati szakban és csütörtökön a bíróságon is terhelően nyilatkozott T. Jánosnéra Püspökladány önkormányzatának egyik volt dolgozója. Ő és korábbi közvetlen munkatársa foglalkozott pályázatírással és -menedzseléssel azt megelőzően, hogy az önkormányzat szerződést kötött az uniós projektek lebonyolítását végző K. Zrt.-vel, aminek ügyvezetője T. Jánosné volt. Azt mondta, a cég projektmenedzseri munkát nem végzett, és az idő előrehaladtával úgy ítélte meg, hogy az ügyvezető szakmailag sem alkalmas erre. T.-né védőjének kérdésére úgy pontosított, ha végzett is munkát, azt csak sokszori noszogatásra.

Hangsúlyozta: az irodavezetőtől azt a feladatot kapták, hogy minden adatot küldjenek el a K. Zrt-nek. Ezt megtették, a K. Zrt. mégis folyamatosan kért tőlük adatokat. Ezért e-mail mellett faxon, postán, sőt hivatali autóval küldték a cégnek az iratokat Budapestre; volt, hogy a megadott címen a sofőr nem találta a címzettet. T.-né egyik védője nekiszegezte a kérdést: ő tett feljelentést az ügyben? A pályázatíró erre nemmel felelt.

T.-né gyanúsítotti kihallgatásáról készült, és a novemberi tárgyaláson ismertetett jegyzőkönyv szerint azt mondta, Dombi Imréné (Fidesz), a város jelenlegi polgármestere (akkor képviselő) rendszeresen állított ki számlát a K. Zrt.-nek – erről a Népszabadság tudósított. Őt Arnóth Sándor ajánlására foglalkoztatta a cég – írták. A másik, tanúként meghallgatott pályázatíró vallomásában azt mondta, nem tud arról, hogy Dombiné és a zrt. között volt bármiféle kapcsolat. Az áprilisi tárgyalásra Dombinét (és a jegyzőt) tanúként idézik, alighanem erről is kérdezik majd.

HBN–SZZSL


Szakértők: másolatért vett fel milliókat
Berettyóújfalu – A külső igazságügyi könyvszakértői vélemények alapján a semmire fizethetett ki Püspökladány önkormányzata bruttó 6 millió forintot a T. Jánosné dr. által vezetett, uniós pályázatokkal foglalkozó K. Zrt. számára. Az ismertetett vélemény szerint a cég által a gyógyfürdő fejlesztésére készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány valójában másolata két hivatali dolgozó tanulmányának, a szakértő néhány mondatban talált eltérést, egyébként a sorok törése, sőt, a helyesírási hibák is azonosak – derült ki a hűtlen kezeléssel vádolt korábbi cégvezető ellen zajló büntetőeljárás keddi tárgyalási napján a Berettyóújfalui Járásbíróságon. T. Jánosné a vád szerint a néhai polgármester, Arnóth Sándor (Fidesz) által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget.