Mások strandoltak, míg mi dolgoztunk

Miskolc, Tiszaújváros, Mezőcsát, Sárospatak – A medence partján 40 fok, a víz kellemesen hűvös – másnak szórakozás, nekünk (is) munka volt.

Akár irigylésre méltó is lehetne a péntek délelőttünk, hiszen strandon, vízközelben töltöttük fotós kollégámmal. Egy a baj, hogy míg mi talpig felöltözve dolgoztunk a csaknem 40 fokban, addig mások a hűs vízben élvezték, hogy végre itt a nyár. Mi pedig kérdezgettük őket: várták-e a strandszezont.

Kovács Eszter természetesen igennel válaszolt, hiszen barátaival már régen tervezték, hogy kijönnek a strandra, de eddig az időjárás nem engedte. Péntek délelőttjüket viszont végre a Selyemréti Strandon tölthették. Egy kis úszás, napozás, labdázás a vízben. Persze sokáig nem időzhettek, hiszen délután kezdődik a ballagásuk, sietniük kell. 

A tpéntek így telik, de Eszter elmondta: nyáron is sokszor mennek majd vízközelbe, tópartra. Ő úszik, vizilabdázik, imádja a vizet – sorolta. Igyekszik betartani azt is, hogy 11 és 3 óra között ne legyen a tűző napon, ilyenkor árnyékban pihen, vagy bekeni magát 30 faktoros naptejjel.

Más is dolgozott

Tombácz Anikónak vegyesek az érzelmei, ami az időjárást illeti. Ő táncoktató, és a strandszezon, a napozás miatt várta a nyarat, de a kánikulában a tanítványai fáradékonyabbak, nehezen viselik a meleget. Munka előtt azonban neki is jól esett egy kis strandolás péntek délelőtt. A barátjával jöttek ki napozni, úszni.

Anikó elmondta: ő egyébként is napimádó, de a káros sugárzás idején nem szívesen megy ki. Pénteken azonban nem volt más választás, csak a tiltott időszakban tudtak strandolni a délutáni munka miatt. Éppen ezért a naptej nem maradhatott otthon.

A strandon azonban nemcsak mi dolgoztunk, a lángossütő is. Ráadásul sokkal melegebbe, mint mi. A strandolók egymás után kérték a lángost, a forró olaj közelében pedig jóval magasabb volt a hőmérséklet, mint kint. De Rontó Béláné azt mondta: ez még mindig jobb, mint a hideg, amikor nincs vevő. Hozzátette: „Télen csak itt ülünk, és nincs forgalom.”

Ő már megszokta, hogy a meleget, ilyenkor több folyadékot iszik. Ha van segítsége, akkor azt is meg tudják oldani, hogy egyikük kiszalad a strandra felfrissülni.

Nagy Györgynek pénteken nem volt ideje felfrissülni, maximum óránként 10 percre bemehetett kollégáival a hűvösbe. Ők a Zöld Nyílat építik, szedik fel a régi betont. A nap tűzött rájuk, a hegesztő is ontotta a meleget. Elmondta: ilyenkor több ásványvíz fogy, van köztük olyan, aki hat palackkal is megiszik ilyenkor.

Csak most indul a strandszezon

A hivatalos strandszezon-kezdet május 1-e, de ez az idén kitolódott. A trsandokon érdeklődve, azt mondták, most indul be a forgalom. A sárospataki Végardó Fürdőben a héten még kevesen voltak, ott még esett az eső, valamint az árvíz miatt a várost is nehezen lehetett megközelíteni. Misztina Magdolna, a fürdőt üzemeltető Pataqua Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hétvégén számítanak nagyobb forgalomra.

A mezőcsáti fürdőben csak annyit mondtak: nyitva vannak, de náluk nem indul be a szezon. Zarándi Jánosnő, a fürdő vezetője ezt azzal magyarázta, hogy az ő vendégeik a megye árvíz sújtotta részeiről érkeznek. Nekik viszont az idén valószínű, nem lesz kedvük strandolni. Péntek délelőtt is csak pár ember volt a fürdőben, pedig jó az idő – mondta a vezető.

A tiszaújvárosi strandfürdőben, a jó idő beálltával, érezhetően nőtt a forgalom – mondta Szénégető István műszaki vezető. Hozzátette: a május nem kedvezett nekik, de a hétvégén nagyobb érdeklődésre számítanak.