Helyi közélet

2015.01.14. 19:13

A vakok fejére omlik a vakolat

Debrecen - Egyetlen, a debreceni önkormányzat által felajánlott ingatlant sem tudták eddig elfogadni.

Debrecen - Egyetlen, a debreceni önkormányzat által felajánlott ingatlant sem tudták eddig elfogadni.

Bár nagyon szeretne, egyelőre nem tud új székházba költözni az 1500 embert képviselő Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete. A civil szervezet elnöke, Nagy Sándor elmondta: jelenleg a Rákóczi utca 7. szám alatt egy bérelt ingatlanban dolgoznak. A csaknem 100 négyzetméteres épületre nagyon ráférne a felújítás. Az ügyfélszolgálati iroda plafonja beázás miatt még 2013-ban leszakadt, a becsöpögő víz veszélyezteti a számítógépeket, az irodabútorokat, iratokat. Az ügyfélszolgálatot kiköltöztették a klubterembe. A ház kívül sincs jó állapotban, több helyen vizesedik, omlik a vakolat.

Pénzügyi nehézségek

A felújítással járó kiadásokat az egyesület nem akarja vállalni, ugyanis a tulajdonos – kártérítés nélkül – bármikor felmondhatja a bérleti szerződést. A múlt nyáron ezért úgy döntöttek, hogy inkább új helyet keresnek, vásárolnának egy nagyobb ingatlant. Erre azért is szüksség lenne, mert az egyesület szolgáltatásainak mennyisége és dolgozóinak létszáma is megnövekedett.

A Rakovszky Dániel utcán találtak is egy eladó, kisebb renoválásra szoruló házat, melyet 11 millió forintért kínáltak. Az egyesületnek viszont csak 5 millió forintja volt. A hiányzó pénzt a tagság felajánlásaiból és közadakozásból akarták előteremteni. Hiába volt azonban minden erőfeszítés, mindössze 1 millió 300 ezer forint jött össze (főleg vakoktól és gyengénlátóktól), melyből 350 ezret a hajdúszoboszlói önkormányzat biztosított. (Az eladó később elállt értékesítési szándékától.) Az adományok gyűjtését ennek ellenére most is folytatják.

Keresés

Azóta a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének elnöke tárgyalt a debreceni önkormányzat jegyzőjével is, aki nem pénzt hanem városi tulajdonú ingatlant ígért. Eddig azonban csak olyan épületeket mutattak nekik, amelyek legalább olyan rossz állagúak, vagy rosszabbak mint ahol most vannak. A két fél tovább keresi a megoldást. Addig is, amíg megegyeznek, a Rákóczi utcai irodából úgy mennek haza hétvégére, hogy az esetleges eső okozta károk megelőzése érdekében az asztalra nejlont, tetejére pedig lavórt tesznek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában