Másodfokon a „fuvarozók” ügye

Akt.:
Szerdán, a tárgyalóteremben
Szerdán, a tárgyalóteremben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az ügyész és a vádlottak is fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

Elhangzottak a perbeszédek szerdán L. András és társainak ügyében a Debreceni Ítélőtáblán; a vád szerint a csoport tagjai 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvar szállítmányát saját raktáraikba irányították, ezzel 355 millió forint kárt okozva a megrendelőknek.

targyalas1Fotó: Derencsényi István

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júliusában különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntettében mondta ki őket bűnösnek, és 3 és fél év – 5 év közötti fegyházbüntetést szabott ki rájuk. Az ügy hatodrendű vádlottja, L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt, 5 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottaknál a törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt, két vádlottat 5 évre kiutasított Magyarország területéről. Az ítélet értelmében a vádlottak nem bocsáthatóak feltételes szabadlábra.

targyalas3Fotó: Derencsényi István

Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt valamennyi vádlott terhére súlyosításért fellebbezett. A vádlottak többsége azt kéri, hogy mentsék fel a bűnszervezeti minősítés alól, illetve enyhítésért fellebbezett.

Széles paletta

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnszervezet az interneten, fuvarszervező cégek szállítmányaira jelentkezett be fővállalkozóként. A cégnyilvántartásban legálisan működő cégként jelentek meg, de a fuvarozáshoz megfelelő eszközzel nem rendelkeztek. A megbízások megszerzését követően azokat továbbították olyan jóhiszemű alvállalkozóknak, akiknek megvolt a szállítási infrastruktúrájuk. Egyes esetekben felrakodás előtt hamisított szállítási okmányt küldtek az alvállalkozónak, amelyre lerakási helyként már a bűnszervezet által bérelt raktárt írták. Más esetekben a felrakodást követően, vagy már szállítás közben tájékoztatták a sofőröket arról, hogy a lerakodási hely megváltozott, és a megrendelőknek telefonon hamis információkat adtak a szállítmányok aktuális helyzetéről, pozíciójáról. A vádlottak megkárosítottak édességgyártókat, élelmiszeripari és tisztítószergyártó céget is. Csokoládé, súrolószer, CNC-berendezés egyaránt a zsákmányuk lett.

HBN


Debrecen - Megszüntette "Kisbandi", vagyis az egykor az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András letartóztatását a Debreceni Ítélőtábla, és a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte bűnügyi felügyeletét - mondta az intézmény szóvivője csütörtökön az MTI-nek. Fórizs Ildikó közölte: a július...