Másfélhetes csúszással arathatnak

Másfélhetes csúszással arathatnak
Olyan hely is van, ahol csak hetek múlva mehetnek gépek az árpaföldre.

Hajdú-Bihar. Közel 800 hektáron már biztos, hogy nem fognak árpát aratni a megyében, míg a többi, mintegy 8 és fél ezer hektáron legfeljebb Péter, Pál napja után kezdhetik meg a betakarítást – kaptuk az információt Harsányi Antaltól, a megyei mezőgadasági szakigazgatási hivatal főigazgatójától.

 

Van ahol csak 3 hét múlva

 

A szakember szerint a Tisza-mentén és a Sárréten azonban van olyan rész, ahol talán csak 3 hét múlva lehet rámenni munkagépekkel a földekre. A kombájnnal még csak-csak elboldogulnak, de a szállító járművekkel nehéz lesz a betakarítás. Ami a minőséget illeti, az megfelelőnek mutatkozik, legfeljebb a páradús levegő miatt nagyobb a fertőzésveszély a viharos széltől földig ledöntött árpánál, amelyből egyébként jó termésátlag várható. Ide tartozik, hogy a csapadékos időjárás számlájára írható a növényvédelmi munkálatok elmaradása, illetve hiányos elvégzése is.

Az aratás elhúzódása egyébként nem okoz problémát az állattenyésztőknek, hiszen a tavalyi jó termésből erre az évre is maradt, és május végén erőteljes felvásárlás kezdődött a gazdák körében. HBN