Illegális bevándorlás

2019.09.30. 19:03

Megerősítik a mélységi határellenőrzést Németországban

A kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a belügyminisztérium szóvivője a tárcavezető, Horst Seehofer előző napi bejelentéséről szólva kiemelte, hogy az Ausztriával közös határszakaszon folytatott állandó ellenőrzés meghosszabbítása mellett arról is döntöttek, hogy az országhatár mentén mindenütt intenzívebbé teszik a mélységi ellenőrzést.

Erre legfőképpen a menedékkérők másodlagos, azaz EU-n belüli migrációs mozgása miatt van szükség, amely aláássa azt az alapelvet, hogy a menedékjog iránti kérelmeket az EU-ba belépés szerinti első országnak kell kezelnie.

A miniszteri rendelkezés értelmében a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei törvénysértés gyanúja nélkül is bárkit megállíthatnak és ellenőrizhetnek a nagyjából 3700 kilométeres határ térségében. Műveleteikről és a mozgósított erők nagyságáról nem tájékoztatnak előre, mert az akciók sikerének fontos tényezője a meglepetés.

Az intézkedést Németország saját hatáskörben vezeti be – fejtette ki a szóvivő, megjegyezve, hogy az Európai Bizottság is „bátorítja” az ilyen lépéseket, 2017 májusában külön ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak a másodlagos migráció elleni küzdelemről.

Horst Seehofer vasárnap egy Twitter-bejegyzésben jelentette be a mélységi ellenőrzés megszigorítását. Kiemelte, hogy „a biztonság a határoknál kezdődik”.

A tárcavezető szerdán döntött arról, hogy „migráció-, és biztonságpolitikai okok” miatt november 11-től újabb hat hónapra meghosszabbítja a migrációs válság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában