Másfél milliárdot követelnek a lepkékért: tovább húzódik a kokadi gazda ügye

Gabnai Ernő
Gabnai Ernő - © Fotó: Matey István
Kokad – Másfél milliárdos számla, hezitáló bíróság, különlegesen védett lepkék és egy több éve húzódó per. Gabnai Ernő kálváriáját egy szimpla fakivágás okozta. Csak a perköltség olyan tetemes, hogy ügyében nem mer dönteni jogerősen a bíróság – írja a BorsOnline.

A természetvédelmi őr, észlelve a változást, anélkül hogy megkérdezte volna, hogy volt-e engedélye Ernőnek, bejelentést tett. Három helyről jelentették fel. A rendőrség és az erdőfelügyelőség lezárta az ügyet, de a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a természetvédelem érdekében polgári pert indított.

Egy budapesti amatőr természetbúvár szakértői nyilatkozatban állította, hogy a fokozottan védett lápibagolylepke hatezer példányának pusztulását okozta Ernő, aminek eszmei értéke 250 ezer forint.

Jött a felszólítás

– Karácsony előtt levélben kaptam egy felszólítást, hogy fizessek be két héten belül másfél milliárd forintot – mesélte a Borsnak.

Noha tudtam, hogy igazam van, rettenetes álmatlan éjszakák jöttek.

Erdészeti tanácsadói munkáim nagy részét elvesztettem, és természetesen fizetni sem tudtam, így bíróságra került az ügy. A harmadik tárgyalás után ügyvédet váltottam, és dr. Zeke László komolyan beleásta magát az ügyembe. Kiderült, hogy azon a területen nincs ilyen lepke, és újabb öt tárgyalás után első fokon nyertünk. A másodfokú tárgyalást a Debreceni Ítélőtábla elhalasztotta, mivel alkotmánybírósági döntést kért. Ha ugyanis én vagyok a nyertes, akkor a hatalmas perköltséget a bíróságnak kell kifizetnie, ezt pedig alkotmányellenesnek tartja – magyarázza Gabnai Ernő.

A szünetet kihasználva a zöldhatóság a gazda ellen természetkárosítás bűntette miatt büntetőpert indított. A Bors cikkéből kiderül, hogy ennek az első fokú tárgyalása lett volna csütörtökön, de a bíróság úgy döntött, hogy megvárja, amíg a polgári perben jogerős ítélet születik, és csak utána tárgyalja az ügyet. Ez azt jelentheti, hogy ha a polgári perben másodfokon is Gabnai Ernőnek adnak igazat, akkor itt nem próbálják bebizonyítani az eddig bebizonyíthatatlan károkozást.

Forrás: BorsOnline


Nincs vége a természetkárosítással vádolt kokadi gazda kálváriájának
Debrecen – Butaságok vannak a vádiratban – jelentette ki Zeke László, annak a kokadi gazdának a védője, akit azzal vádolnak, hogy egy három évvel ezelőtti, a saját földjén végrehajtott cserjeirtás során komoly kárt okozott a fokozottan védett keleti lápibagoly lepke állományban.


Címkék: , , ,